«Ανταπόκριση» από τη Φινλανδία

«Ανταπόκριση» από τη Φινλανδία

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας στη στήλη «Γράμματα αναγνωστών» στην έγκριτη εφημερίδα σας την επιστολή  του κ. Δημ. Μαυραειδόπουλου, με τίτλο «Πότε θα γίνουμε Σουηδία κρύο χιούμορ» θέλω να συμπληρώσω και να διαφωνήσω σε μερικά πράγματα.

Είμαι μόνιμος κάτοικος της Φινλανδίας που γειτονεύει με τη Σουηδία, όπου τα συστήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Πραγματικά εδώ στα βόρεια κράτη δεν υπάρχει στην εκπαίδευση του μαθητή το ιδιωτικό φροντιστήριο, διότι ο εκπαιδευτικός κάνει σωστό μάθημα από την πρώτη μέρα που αρχίζουν τα σχολεία.

Καθημερινά δε, υπάρχει πρωινό και γεύμα δωρεάν. Η περίθαλψη μέχρι την ηλικία των 18 είναι δωρεάν. Ποιες είναι όμως κάποιες διαφορές. Οικονομική επιβάρυνση 50 ευρώ σε ανήλικο από 15 έως 18 ετών, αν δεν εμφανιστεί σε προγραμματισμένο ραντεβού. Επίσης κάθε ενήλικος πληρώνει αρκετά σεβαστό ποσό για περίθαλψη ακόμα και στον δημόσιο τομέα.

Παράδειγμα, μια εξαγωγή δοντιού στο δημόσιο κοστίζει 60 ευρώ και στο ιδιωτικό το τριπλάσιο.

Σημειωτέον ότι ο μέσος μισθός είναι περί τα 1.300 ευρώ καθαρά στη Φινλανδία. Η σύνταξη δεν έχει να κάνει με τα έτη εργασίας. Δεν μπορείς να βγεις στη σύνταξη μέχρι τουλάχιστον να γίνεις 63 ετών και ας έχεις δουλέψει 45 ή 5 χρόνια.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να γίνει κατανοητό από πού βρίσκονται οι πόροι για την εκπαίδευση και την περίθαλψη των ανηλίκων. Ημουν πέντε μέρες στο δημόσιο νοσοκομείο για περίθαλψη και πλήρωσα 250 ευρώ. Τα γηροκομεία δεν είναι δωρεάν. Και η λέξη «φακελάκι» είναι άγνωστη.

Γιωργος Θεοδωροπουλος, Ελσίνκι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή