Υπογεννητικότητα και Ενοπλες Δυνάμεις

Υπογεννητικότητα και Ενοπλες Δυνάμεις

Κύριε διευθυντά

Τελευταία, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο («Καθημερινή» 6.10.2018) και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις επιπτώσεις και τις προοπτικές της υπογεννητικότητας στην εθνική οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας. Από τις λίαν επίκαιρες, τεκμηριωμένες και αξιόλογες αναλύσεις, συμπεράσματα και προτάσεις των διακεκριμένων και εγκυρότατων οικονομολόγων, καθηγητών πανεπιστημίου και δημοσιογράφων απουσιάζει, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, η σημαντικότατη και ιδιαίτερη επίδραση της υπογεννητικότητας στο αξιόμαχο και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού καταδεικνύεται ότι οδηγεί αφ’ ενός μεν σε μείωση της οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, αφ’ ετέρου δε σε περιορισμό των καλουμένων προς στράτευση νέων, με άμεση συνέπεια την αδυναμία της προβλεπόμενης επάνδρωσης των μονάδων. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των Ελλήνων σε ηλικία στρατευσίμου μειώνεται με δραματικούς και ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, στους χώρους της εργασίας το ποσοστό των νέων το οποίον είναι, κατά κανόνα, το περισσότερο παραγωγικό λόγω ηλικίας, γίνεται ολοένα και μικρότερο, που σημαίνει ότι στο εργατικό δυναμικό θα κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες, με συνέπεια περισσότερες θέσεις εργασίας να προσαρμόζονται στις αντοχές των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Βέβαια, μια τέτοια δυνατότητα στις μονάδες, κυρίως του Στρατού Ξηράς, δεν είναι εφικτή λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εκπαίδευσης, διαβίωσης και αποστολής. Επισημαίνουμε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να διατηρηθεί η σημερινή οροφή των Ε.Δ., αφού η κάθε κλάση θα αποδίδει μικρότερο αριθμό στρατευσίμων από την προηγούμενη. Κρούομεν των κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση του στρατεύσιμου πληθυσμού. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη γεννητικότητα, είναι πιθανόν να απαιτηθεί μια ολόκληρη γενιά, ώστε να αντισταθμίσει ο ελληνικός πληθυσμός την επίπτωση που είχε η κρίση στη δημογραφική εξέλιξη. Σήμερα, που ο πληθυσμός συρρικνώνεται, οι γεννήσεις μειώνονται, η μετανάστευση αυξάνεται, το προσδόκιμο ζωής μεταβάλλεται και συνεπώς οι πληθυσμιακές ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας αυξάνονται, απαιτούνται για τις Ε.Δ. επείγοντα και άμεσης προτεραιότητας μέτρα, όπως πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, αύξηση της στρατιωτικής θητείας και αναδιοργάνωση με κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων.

Νικολαος  Ζαρκαδας, Υποστράτηγος  ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή