Η γέφυρα, το μυστήριο και η γεωγραφία

Η γέφυρα, το μυστήριο και η γεωγραφία

Κύριε διευθυντά

Η έκπληξή μου ξεκίνησε αμέσως,  από την πρώτη σελίδα του  φύλλου της «Καθημερινής» (Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018): Κινεζική γέφυρα στην Κροατία,  η οποία θα συνδέει την πόλη του Ντουμπρόβνικ με την κροατική ενδοχώρα,  παρακάμπτοντας τις ακτές του Μαυροβουνίου. Αρθρο των Marc Santoro και Barbara Surk στους New York Times. Σκέφτηκα, τι δουλειά έχει το Μαυροβούνιο ανάμεσα στο χωριό Κομάρνα και στο Ντουμπρόβνικ; Και αμέσως είπα: να πάλι οι παντελώς αγεωγράφητοι Αμερικανοί,  ακόμη και αυτοί των NY Times! Σκέφτηκα όμως,  δεν ρίχνω μια ματιά στο πρωτότυπο άρθρο; (Εντοπίζεται αμέσως στη διεύθυνση:  https://www.nytimes.com/2018/10/11/world/europe/china-croatia-bridge-adriatic-sea.html)

Και βέβαια, αποκαλύπτεται ότι οι δημοσιογράφοι των ΝΥΤ δεν είναι καθόλου αγεωγράφητοι, αφού όχι μόνο ορθά αναφέρεται ότι η παρεμβαλλόμενη εδαφική ζώνη ανήκει στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, αλλά παρατίθεται και λεπτομερής χάρτης. Το πρόβλημα, επομένως, εντοπίζεται στην «Κ». Και το ανησυχητικό δεν είναι ότι η Β-Ε έγινε στο άρθρο σας Μαυροβούνιο, αλλά πως μπήκαν στο στόμα του κυβερνήτη της επαρχίας του Ντουμπρόβνικ λόγια που δεν είπε ποτέ (τουλάχιστον, δεν εγράφησαν στο αρχικό άρθρο) αλλά και δεν θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί ποτέ, γιατί τουλάχιστον ο κυβερνήτης θα ξέρει τη γεωγραφία της περιοχής του. Γιατί ο αναγνώστης διαβάζει ότι «σε λίγα χρόνια δεν θα χρειάζεται να περνάμε μέσα από το Μαυροβούνιο για να φτάσουμε στο Ντουμπρόβνικ»!

Αντωνης Σταθοπουλος, Παλαιό Φάληρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή