Δωρεά οργάνων, κάπνισμα και ΚΟΚ

Δωρεά οργάνων, κάπνισμα και ΚΟΚ

Κύριε διευθυντά

Πρωτομηνιά Νοεμβρίου o Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ξεκίνησε την προσπάθεια για να αυξηθεί η προσφορά οργάνων από τους Eλληνες. Διότι, δυστυχώς, είμαστε στο ναδίρ του σχετικού πίνακα στην Ευρώπη, που δείχνει μία αρνητική πτυχή του πολιτισμού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έγινε ο πρώτος πολίτης, τιμής ένεκεν, που με το παράδειγμά του έδειξε τον δρόμο για να γίνουν όσο γίνεται περισσότεροι δωρητές οργάνων. Θαυμαστό το παράδειγμα και μακάρι να βρει μιμητές, μήπως σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί.

Δυστυχώς, όμως, ο κ. Πρόεδρος το 2015, στη Θεσσαλονίκη, στη Λέσχη Αξιωματικών στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, άναψε τσιγάρο στον κλειστό αυτό χώρο. Και η παράβαση επανελήφθη έπειτα από ένα μήνα σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Είμαστε μάλλον το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη (αλλά και μακράν «τριτοκοσμικόν», όπως θέλουμε να χαρακτηρίζουμε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία, το Πακιστάν και η Τουρκία) που δεν εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Πρόσφατα επίσης, ο γιατρός αναπλ. υπουργός Υγείας  Π. Πολάκης έκανε το ίδιο καπνιστικό ατόπημα. Οι δυσάρεστες συνέπειες του παθητικού καπνίσματος είναι τεκμηριωμένες και είναι κρίμα να δίνουμε αυτή την απαράδεκτη εικόνα σε όλο τον κόσμο, ότι  νόμοι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται.

Ενα άλλο αρνητικό παράδειγμα συμπεριφοράς πολιτικών και γενικώς επωνύμων είναι η μη συμμόρφωση με τον ΚΟΚ (ζώνη, κράνος, κινητό, αλκοόλ), που από μιμητισμό οδηγεί στον εμφύλιο των τροχαίων. Μακάρι οι επώνυμοι και στα τρία αυτά σοβαρά θέματα να δώσουν το παράδειγμα. Διότι από λόγια έχει το πανελλήνιο χορτάσει.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή