Καρλ Γιάσπερς προς υπουργούς και λοιπούς

Καρλ Γιάσπερς προς υπουργούς και λοιπούς

Κύριε διευθυντά

Οι εκδόσεις Ασίνη οργανώνουν σήμερα συζήτηση στο Γκάζι, μεταξύ της κ. Διαμαντοπούλου και των κ. Φίλη και Γαβρόγλου, όλων πρόσφατα υπουργών Παιδείας, του τελευταίου σήμερα. Ενόψει της, σας στέλνω αυτά που έγραφε και άκουγα ως φοιτητής να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας το 1952 ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος του περασμένου αιώνα Καρλ Γιάσπερς, για την ανθρωπιστική παιδεία (Humanismus), που συμπεριελάμβανε διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών:

«Στην Ελλάδα θεμελιώθηκε και έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά η εκπαιδευτική ιδέα, η οποία, για κάθε έναν που την καταλαβαίνει, ισχύει από τότε. Κάθε μεγάλη αλλαγή της ανθρώπινης ύπαρξης στη Δύση έγινε βάσει μιας νέας επαφής και αντιπαράθεσης με την αρχαιότητα και όπου ξεχάστηκε επικράτησε η βαρβαρότητα.

Ο,τι κλυδωνίζεται, ό,τι αποσπάται από τη βάση του, όπως εμείς, οφείλεται στην απώλεια της αρχαιότητας. Το δικό μας, αν και συνεχώς μεταβαλλόμενο θεμέλιο, είναι η αρχαιότητα. Είμαστε Δυτικοί κατά το μέτρο που ανήκουμε κάθε φορά σε ένα έθνος που, κατά τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ενσωμάτωσε την αρχαιότητα. Η παιδεία αυτή είναι σήμερα, λόγω της θέλησης των μαζών στην καλύτερη περίπτωση, μόνο επιτρεπτή».

Διερωτώμαι αν μετά  τους υπουργούς Παιδείας τής «πρώτης φοράς Αριστερά» χρειάζεται για να ξαναγίνουμε «Δυτικοί», Ευρωπαίοι δηλ. και να ενσωματώσουμε εκ νέου τη δική μας αρχαιότητα στο έθνος μας.

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή