«Απεξάρτηση» από την κυβέρνηση

«Απεξάρτηση» από την κυβέρνηση

Κύριε διευθυντά

«Εάν άγγελοι κυβερνούσαν τους ανθρώπους, δεν θα μας ήταν απαραίτητοι ούτε οι εσωτερικοί ούτε οι εξωτερικοί έλεγχοι στην κυβέρνηση. Οταν διαμορφώνεις, όμως, έναν τύπο διακυβέρνησης όπου άνθρωποι θα διοικούν άλλους ανθρώπους, η μεγάλη δυσκολία έγκειται στο εξής: θα πρέπει πρώτα να δώσεις τη δύναμη στην κυβέρνηση να ελέγχει αυτούς που κυβερνά και έπειτα να την υποχρεώσεις να ελέγχει τον εαυτό της»  Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν,  ο James Madison,  το 1787, προχώρησε στη θέσπιση του αμερικανικού συντάγματος και στην ίδρυση ουσιαστικά της πρώτης φιλελεύθερης δημοκρατίας στον κόσμο.

Διαβάζοντας  πως οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα μάλωσαν για το ποιας ο εκλεκτός θα προαχθεί στις κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη δεύτερη μάλιστα να απειλεί ακόμα και με παραίτηση, μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε πως αγνοούν το έργο του μεγάλου αυτού Αμερικανού και αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο που πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των «καπεταναίων».

Μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να μη μετράει πολλές δεκαετίες ζωής,  έχει ωριμάσει όμως πιστεύω ο καιρός για να  αποδεσμευθεί το κράτος από την κυβέρνηση.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια της «πρώτης φοράς Αριστερά», βιώσαμε πολλές επιθέσεις προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας. Επιθέσεις που την πλήγωσαν, ευτυχώς όμως όχι ανεπανόρθωτα. Μέσα λοιπόν από τον ζόφο που διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε, είδαμε ξεκάθαρα, ίσως για πρώτη φορά, τα τρωτά της σημεία. Οφείλουμε λοιπόν, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά κυρίως η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη κυβέρνηση, με αφορμή τη συζήτηση που ανοίγει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα τη θωράκιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ας μην αφήσουμε ακόμα μία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μενελαος Σπυρακος, Commercial director εταιρείας τεχνολογίας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή