Ευγνώμων γιατί μας έμαθε λατινικά

Ευγνώμων γιατί μας έμαθε λατινικά

Κύριε διευθυντά

Δεν είμαι κλασικός φιλόλογος, αλλά ο καθηγητής μου στο γυμνάσιο (1956-60) με έκανε να αγαπήσω τα λατινικά τόσο, ώστε στη συνέχεια να με βοηθήσουν να μάθω αρκετά εύκολα και να ομιλώ ευχερώς αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά, που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα στη μετέπειτα σταδιοδρομία μου. Αλλά θα ήθελα να προσθέσω μερικά ακόμα για τα λατινικά, εκτός από αυτά που γράφτηκαν μέχρι τώρα στην εφημερίδα σας: Τα λατινικά δεν είναι καθόλου «νεκρά». Ακόμα και σήμερα νέοι όροι και νέες ονομασίες καθιερώνονται, προερχόμενα από τα λατινικά, για να καλύψουν κενά κυρίως ορολογίας στην εξέλιξη της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της αστρονομίας, της βιολογίας, των τεχνών κ.λπ. Αλλά κυρίως και προπαντός τα λατινικά έχουν μια εκπληκτική δυναμική, μια χαρακτηριστική ζωντάνια και μια μοναδική ακρίβεια, στοιχεία που γίνονται εύκολα κατανοητά διεθνώς, γι’ αυτό και επικράτησαν κυρίως στις θεωρητικές επιστήμες της Δύσης, και κακώς πολλοί ισχυρίζονται πως τα λατινικά ενδιαφέρουν μόνο ορισμένους κλασικούς φιλολόγους και μερικούς επιμελείς μαθητές.

Οι λατινικές φράσεις είναι περιεκτικές, ελκυστικές, γοητευτικές, στακάτες, ελιτίστικες, αν και λίγο «σνομπίστικες» και σίγουρα στολίζουν τον λόγο μας, όταν κάπου κάπου πετάμε και καμιά λατινική παρόλα! Τους δίνουμε περισσότερο βάρος κι ας μην το καταλαβαίνουν αυτό οι πολλοί… Και δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που διαμόρφωσαν, θεμελίωσαν και συστηματοποίησαν τη νομική σκέψη (και επιστήμη) της Δύσης, την οποίαν ανέπτυξαν και συνέχισαν περαιτέρω οι Βυζαντινοί.

Δυστυχώς, λιγοστεύουν σιγά σιγά όλοι οι «γραφικοί» εκείνοι τύποι που συνηθίζουν να διανθίζουν τον λόγο τους με λατινικές λέξεις, φράσεις και προτάσεις, ωσάν αυτές να είναι περιττές ή ωσάν να τις φοβούνται τώρα πια και αυτοί που τις εκστομίζουν, αλλά και αυτοί που τις ακούν.

Γιαννης Σκαρφιτης, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή