Ο θρυλικός Τζων Κώστας

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 11.2.2017 αναγνώστης σας αναφέρθηκε στον διακεκριμένο Ελληνα δικηγόρο της Ν. Αφρικής Γεώργιο Μπίζο, από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα αλλά και φίλος του.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι σύζυγος του Γ. Μπίζου είναι η Ελληνίδα Αρετή Ντάφλου, ο πατέρας της οποίας, Βασίλειος Ντάφλος ή Τριανταφύλλου, γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της απέραντης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το χωριό Λεια, σκαρφαλωμένο ψηλά στο «διχασμένο» βουνό της Μουργκάνας, στη Θεσπρωτία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910 ο νεαρός Βασίλης Ντάφλος βρέθηκε στη Νότιο Αφρική και να με ποιο τρόπο: Είχε προηγηθεί στις εσχατιές της Αφρικής ένας άλλος Λειώτης, ο θρυλικός Τζων Κώστας. Τότε, 1899-1902, εμαίνετο ο πόλεμος μεταξύ της κραταιάς Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των πρώτων λευκών αποίκων, των λεγομένων Μπόερς.

Στη μεγάλη μάχη του ποταμού Μόντερ (28.2.1900) συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τους Αγγλους ο Τζων Κώστας και μεταφέρεται στην Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα). Μετά τη λήξη του πολέμου το 1902, επιστρέφει στη Ν. Αφρική και το 1911 στην τουρκοκρατούμενη τότε Ηπειρο, όπου εσχημάτισε αντάρτικες ομάδες και πολεμούσε τους Τούρκους. Τότε, με προτροπή του Τζων Κώστα μετανάστευσε στη Ν. Αφρική μια ομάδα νεαρών Λειωτών, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Ντάφλος και ο αδελφός του πατέρα μου Φώτης Βενέτης, ο οποίος μετά περίπου ένα χρόνο επέστρεψε για να πεθάνει στους Φιλιάτες το 1914. Ο Γ. Μπίζος και η Αρετή Ντάφλου παντρεύτηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής στις 22.8.1954. Απέκτησαν τρία αγόρια, τον Δάμωνα, τον Κίμωνα και τον Αλέξη, όλα επιστήμονες.

Ο Τζων Κώστας μετά τις εκλογές του 1920 επέστρεψε στην πόλη Στέλεμπος του Κέιπ Τάουν όπου απεβίωσε το 1932.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή