Ο «γόρδιος δεσμός» και τα τουρκικά

Ο «γόρδιος δεσμός» και τα τουρκικά

Κύριε διευθυντά

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, σε ερώτηση βουλευτή του VMRO, απάντησε: «Τώρα έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη σλαβομακεδονική γλώσσα» (Πάσχος Μανδραβέλης «Κ» 6/12/2018, σ. 13) ή «θα διδάσκονται στην Ελλάδα την αναγνωρισμένη “μακεδονική γλώσσα”» (Αθ. Ελλις, ομοίως σ. 13). Εδώ εις τα καθ’ ημάς ξεσηκώθηκαν οι αγανακτισμένοι. Να ονομαστούν «Σλαβομακεδονία», ξεχνούν (και ο πρέσβης επί τιμή κ. Χρ. Ζαχαράκις προτείνει, «Κ» 8/12/18, σ. 2) πως εκεί κατοικούν και Αλβανοί (το 30%), συνταγματικά αναγνωρισμένη μειονότητα.

Αλλά προς τι ο κλαυθμός και ο οδυρμός; Μήπως θα υποχρεωθούν τα Ελληνόπουλα να μάθουν σλαβομακεδονικά; Θα βάλουμε μήπως στο ωρολόγιο πρόγραμμα τη γλώσσα τους μαζί με τα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά; Δεν διατρέχουμε κίνδυνο (μας καθησυχάζει ο Φαληρεύς με τον τρόπο του: Ο Υπαρκτός Ελληνισμός δεν διατρέχει κίνδυνο, «Κ» 4/12/2018). Κάποτε, ένας μητροπολίτης στη Δυτική Μακεδονία (τη δεκαετία του ‘60) κάλεσε τους κατοίκους στην πλατεία και γονυπετείς τους όρκισε πως δεν θα ξαναμιλήσουν σλαβικά, ούτε στο σπίτι τους.

Στην Καππαδοκία στα σχολεία του Ζινδζίδερε (Μονή Ιωάννου Προδρόμου, Φλαβιανά) απαγόρευαν στους τουρκόφωνους μαθητές «αυστηρώς και διά ροπάλου» να μιλούν μεταξύ τους τουρκικά, ούτε καν στα διαλείμματα.

Εδώ στην Αθήνα λειτουργεί Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (δημόσιο) όπου υπάρχουν «Τμήματα Διδασκαλίας Βαλκανικών Γλωσσών και Ρωσικής». Διδάσκονται τουρκικά, αλβανικά, ρωσικά, σερβικά, βουλγαρικά. Γίνεται πολύ καλή δουλειά, δίνουν και δίπλωμα. «Ο […] περάτωσε δε τον τριετή κύκλο σπουδών με γενικό βαθμό επιτυχίας στις εξετάσεις […]». Ποιο το κακό, αν προστεθούν και τα σλαβομακεδονικά (ή βορειομακεδονικά); Ποιος θα εμποδίσει στα ιδιωτικά φροντιστήρια που διδάσκουν κινεζικά, ιαπωνικά, ουγγαρέζικα και… ιρανικά να βάλουν στο πρόγραμμα και οποιαδήποτε άλλη γλώσσα; Φτάνει να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν.

Ηδη από το 2002 λειτουργούν ιδιωτικά φροντιστήρια που διδάσκουν ελληνικά στη Γευγελή, στη Δοϊράνη, στο Βαλάντοβο και στη Στρομνίτσα του συλλόγου «Αέροπος», πρόεδρος ο καθηγητής Σ. Χρυσάφης του ΑΠΘ (Σταύρος Τζίμας «Κ» 9/12/10, σ. 8). Κάποτε ως έφεδρος αξιωματικός, πήρα μέρος στην άσκηση «Γόρδιος δεσμός» (1956) με πραγματικά πυρά. Σε μια σύσκεψη αξιωματικών με θέμα «Αξιολόγηση», ένας αξιωματικός Αμερικανός του ΝΑΤΟ ρώτησε τον διοικητή: «Σε τι ποσοστό οι Ελληνες μόνιμοι αξιωματικοί γνωρίζουν τουρκικά;». Ο διοικητής ψέλλισε: «Ενας στους εκατό». «Αυτό είναι λάθος. Πολλοί Τούρκοι γνωρίζουν ελληνικά. Το πρόβλημά σας είναι η Τουρκία. Πρέπει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων αξιωματικών να μάθει τουρκικά, για να τους γνωρίσετε και να μπορέσετε να τους αντιμετωπίσετε», είπε ο Αμερικανός.

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός, νομικός, τέως γυμνασιάρχης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή