Τα άγρια φονικά και οι «φουσκωτοί»

Τα άγρια φονικά και οι «φουσκωτοί»

Κύριε διευθυντά

Ακούγοντας τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο και χρησιμοποιώντας την εμπειρία από την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και τα πανεπιστημιακά εργαστήρια, έκανα μία σκέψη: Είναι οι συγκεκριμένες «φουσκωτές» σωματοδομές των δύο νεαρών δραστών (έτσι όπως τουλάχιστον εμφανίζονται σε σχετικές φωτογραφίες) αποτέλεσμα μόνον σκληρής προπόνησης; Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι, δυστυχώς, η χρήση απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται ακόμα και μέσα στα ίδια τα γυμναστήρια, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Είναι δε γνωστό από την επιστημονική βιβλιογραφία, ότι η χρήση των εν λόγω ουσιών προκαλεί, μεταξύ πολλών άλλων, ευερεθιστικότητα και ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα οργής που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις. Ας θυμηθούμε το προ τετραετίας περιστατικό στη Μεσσηνιακή Μάνη, όπου τα αναβολικά ήταν η αφορμή διπλής δολοφονίας με δράστες δύο 18χρονους τότε «φουσκωτούς». Συνεπώς, είναι καθήκον της πολιτείας να απαγορεύσει με κάθε τρόπο τη διακίνηση των εν λόγω ουσιών, οι οποίες κατά κανόνα παρασκευάζονται σε ακατάλληλους και παράνομους χώρους. Αντί όμως να γίνει το αυτονόητο, το πρόσφατα κατατεθέν από την κυβέρνηση σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», δίνει, περιέργως, το δικαίωμα διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια. Διαβλέπω όμως ότι θα χρησιμοποιούνται τα συμπληρώματα διατροφής ως βιτρίνα για να διευκολύνεται η διακίνηση κάθε λογής επικίνδυνων ουσιών. Διότι αυτό θα γίνεται τελικά, παρά τις όποιες καλές προθέσεις των φοβερών εγκεφάλων που συνέταξαν το συγκεκριμένο σχέδιο.

Γιαννης Κουτεντακης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή