Αιγαίο, εξοπλισμοί και Θουκυδίδης

Αιγαίο, εξοπλισμοί και Θουκυδίδης

Κύριε διευθυντά

Οκύριος Μάνος Καραγιάννης στο άξιο προσοχής και προβληματισμού άρθρο του «Ενοπλες Δυνάμεις και 4η Βιομηχανική Επανάσταση», που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Κ» του Σαββάτου 8-12-2018, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά την παραγωγή δικών της οπλικών συστημάτων και προτείνει τη δημιουργία κέντρων έρευνας υψηλής αμυντικής τεχνολογίας και στην Ελλάδα, για να συνδράμουν στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Πολύ σωστά δε προβλέπει ότι η «ελληνική ψυχή» δεν θα φθάνει σε λίγο για να αντιμετωπισθεί ο καλά εξοπλισμένος τουρκικός στρατός. Ο μεγάλος Θουκυδίδης έχει γράψει στο «Θουκυδίδου Ιστορίαι»*:

– Φροντίζετε με πάθος, σε καθημερινή βάση, την ισχύ της χώρας μας και αγαπήστε την με πάθος… (Β΄, 43).

– Η ελευθερία ισοδυναμεί με τη σθεναρή στάση έναντι των γειτονικών χωρών… (Δ΄, 92).

– Τις περισσότερες φορές νικούν οι πιο πολυάριθμοι και καλύτερα προετοιμασμένοι (Β΄, 87).

Στην Τουρκία δεκάδες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ερευνητικά κέντρα σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και παράγουν όπλα και συστήματα, που εγκαθίστανται σε πλοία επιφανείας, υποβρύχια (Υ/Β), αεροσκάφη (Α/Φ) και ελικόπτερα (Ε/Π). Σε πέντε τουλάχιστον τουρκικά ναυπηγεία ναυπηγούνται φρεγάτες, κορβέτες, Υ/Β, πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων, πλοία λογιστικής υποστήριξης και αρματαγωγά. Εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες Υ/Β και Ε/Π. Παραλαμβάνονται αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Αναπτύσσονται και αρχίζουν να παράγονται πύραυλοι επιφανείας/επιφανείας και αέρος/επιφανείας μεγάλου βεληνεκούς. Πώς απαντούμε και πώς αντιδρούμε σ’ αυτόν τον καταρράκτη εξοπλιστικών προγραμμάτων και στην ανάπτυξη υψηλών τεχνολογιών της γείτονος;

Πώς σκέπτονται και πώς προγραμματίζουν ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν αυτή τη συντριπτική, στο εγγύς μέλλον, εις βάρος μας διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων; Με τον έρανο για την ενίσχυση του στόλου από 1/1/2019, που εξήγγειλε ο κ. υπουργός στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στις 6/12/2018, ή λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν παρατηρήσεις και προτάσεις σαν αυτές του καθηγητή κ. Καραγιάννη και προσπαθώντας να τις υλοποιήσουν; Διαβάζουμε και παρακολουθούμε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και προβληματιζόμαστε σοβαρά. Διαβάζουν οι γείτονές μας για τον έρανο για απόκτηση φρεγατών και ναυαρχίδων (sic!) και θα τρίβουν τα χέρια τους. Ας σοβαρευθούμε επιτέλους.

* Εχουν ληφθεί από το βιβλίο του Αλέξανδρου Βέλιου: «Θουκυδίδης, Ιστορίας Επιγράμματα» Εκδόσεις Ροές microMEGA.

Ματθαίος Μ. Δημητρίου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή