Μίνως Ζομπανάκης, ένας σπουδαίος

Μίνως Ζομπανάκης, ένας σπουδαίος

Κύριε διευθυντά

Με τον θάνατο του Μίνωος Ζομπανάκη, η χώρα μας έχασε τον μόνον Ελληνα που επαξίως έφερε τον τίτλο του πλέον διεθνώς αναγνωρισμένου τραπεζίτου. Τον Μ. Ζομπανάκη είχα την τιμή να γνωρίσω και να συναντήσω κατ’ επανάληψιν ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και μετέπειτα, σε διεθνείς και ατομικές συναντήσεις. Για τον λόγο αυτόν θα ήθελα να σκιαγραφήσω περιληπτικά τα διεθνή του επιτεύγματα.

Ο Μ. Ζομπανάκης θεσμοθέτησε μαζί με τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Carli, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, την αγορά «ευρωδολαρίων». Θεσμοθέτησε επίσης μόνος του το γνωστό διατραπεζικό επιτόκιο LIBOR (London Interbank Offered Rate). Διετέλεσε οικονομικός και τραπεζικός σύμβουλος ξένων ηγετών όπως του σάχη της Περσίας. Θεσμοθέτησε και χρηματοδότησε ειδική έδρα στο Πανεπιστήμιο Harvard (Τμήμα του Kennedy School) για θέματα κυβερνητικής πολιτικής. Το τελευταίο δε γνωρίζω προσωπικώς ως προσκληθείς από το ως άνω πανεπιστήμιο να συμμετάσχω σε ειδικό σεμινάριο τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπήρξε συνεργάτης σημαντικών προσωπικοτήτων όπως του Charles Coombs και του Robert Roosa, πρώην υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίοι, σε συνομιλίες που είχα μαζί τους το 1976 στην Αμερική, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον Μίνωα Ζομπανάκη. Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο από τα επιτεύγματα του εκλιπόντος, ο οποίος ήταν πάντοτε περήφανος για την ελληνική καταγωγή του.

Κωνσταντινος Α. Θανος, Καθηγητής, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή