Ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ και περί «πυροβολισμών»

Ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ και περί «πυροβολισμών»

Κύριε διευθυντά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαίνει στην Ουάσιγκτον για να διαπραγματευθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ολική εξόφληση του χρέους των 9,8 δισ. ευρώ με την άμεση καταβολή των 974 εκατ. ευρώ που μας επιστρέφεται ως κέρδος που απεκόμισε το ΔΝΤ από τα ελληνικά ομόλογα, και το υπόλοιπο, και μεγαλύτερο μέρος, από χρήματα που θα εισπράξουμε από ένα νέο εξωτερικό δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο από τη διεθνή αγορά.

Ουσιαστικά όμως ο άνθρωπος αυτός εντέλλεται να κατορθώσει το ακατόρθωτο, δεδομένου ότι όλες οι συμβάσεις των δανείων που πήραμε από το ΔΝΤ περιέχουν την απαραίτητη κλασική ρήτρα απαγόρευσης εξόφλησης του δανείου με χρήματα που προέρχονται από νέο δανεισμό με χαμηλότερο επιτόκιο από το συμβατικό επιτόκιο του ΔΝΤ. Είναι η λεγόμενη στα αγγλικά «clause of financial advantage» ή στα ελληνικά «ρήτρα οικονομικού πλεονεκτήματος». Ετσι θα δεχθούν για εξόφληση μόνο τα 974 εκατ. ευρώ, που μας επιστρέφουν.

Ο λόγος ύπαρξης αυτής της ρήτρας δεν προέρχεται από διάθεση τιμωρίας της Ελλάδος αλλά διότι και τα δάνεια τα οποία συνήψε το ΔΝΤ για να χορηγήσει τα δάνεια στην Ελλάδα έχουν συναφθεί με την ίδια ρήτρα. Οπότε αν το ΔΝΤ δεχθεί την πρόωρη εξόφληση τώρα, που τα επιτόκια έχουν πέσει, τα χρήματα που θα πάρει θα τα τοκίσει αναγκαστικά με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που μέχρι τώρα εισπράττει από την Ελλάδα και θα ζημιώνεται με τη διαφορά των επιτοκίων. Αν δηλαδή δεχθεί αυτή την πρόταση, είναι σαν να πυροβολεί… το πόδι του.

Νικος Βλασσοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή