Περί εκσυγχρονισμού των τριών Οπλων

Περί εκσυγχρονισμού των τριών Οπλων

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της 7/4, στρατηγοί διατελέσαντες Α/ΓΕΣ, ναύαρχοι διατελέσαντες Α/ΓΕΝ και Α/Σ και πτέραρχοι διατελέσαντες Α/ΓΕΑ αναφέρονται στα της εθνικής άμυνας και εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη σημερινή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) της χώρας, καταλήγοντας σε μερικές προτάσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των Ε.Δ., αναδιοργάνωση των δομών, βελτίωση των υποδομών πολεμικής βιομηχανίας και σε επισήμανση του επείγοντος για θαρραλέες αποφάσεις που απαιτούν ευρύτατη κοινωνική αποδοχή και συνεκτική-συλλογική προσπάθεια όλων των κρατικών φορέων και κοινωνικών δυνάμεων.

Επισημαίνουν δε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κυβερνήσεις, χωρίς ευρεία συναίνεση από την εκάστοτε αντιπολίτευση, δεν είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα της εθνικής άμυνας.

Πολύ σωστές όλες οι παραπάνω επισημάνσεις που όμως γίνονται μεταγενέστερα, σε περίοδο που οι γράφοντες είναι απόστρατοι πλέον και η ισχύς της γνώμης τους είναι σχεδόν μηδενική ή απλά συμβουλευτική στην καλύτερη περίπτωση.

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, που ενεκρίθη από το ΣΑΓΕ πρόσφατα και βέβαια σε περιορισμένη έκταση, είναι πρόταση προγράμματος από δεκαπενταετίας νομίζω, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αγαπητοί μου ναύαρχοι υπηρετούσαν στο Π.Ν. σε καίριες θέσεις και δεν μπόρεσαν να πείσουν τις τότε πολιτικές ηγεσίες για την εκτέλεση του προγράμματος ή να τις εξαναγκάσουν (με μια ηχηρή παραίτηση και σχετικές δηλώσεις στον Τύπο), για να εγκρίνουν τις απαραίτητες πιστώσεις. Να θυμίσω εδώ ότι για τα σημερινά εξαίρετα υποβρύχια τύπου 214 που είναι όλα επιχειρησιακά, μόλις το 2012 κατορθώθηκε να ξεκινήσει η ολοκλήρωση των τριών που ευρίσκοντο στα υπόστεγα των ΕΝΑΕ αναμένοντας τις εξελίξεις και αυτό με απόφαση ενός ναυάρχου ύστερα από δεκαετίες.

Επίσης το θέμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 δολιχοδρομεί εδώ και δεκαετίες, με κίνδυνο να απολέσει η αεροπορία μας ένα ισχυρότατο τακτικό όπλο, που δεν διαθέτει ο αντίπαλός μας, της «γαλάζιας πατρίδας». Οι αγαπητοί μου πτέραρχοι όταν ήταν Α/ΓΕΑ γιατί δεν φρόντισαν να προωθήσουν το θέμα χρησιμοποιώντας το όπλο της επιμονής στην πρόταση με παραίτηση;

Η θητεία έχει μειωθεί στους 9 μήνες για τον στρατό και 12 και 15 αντίστοιχα για αεροπορία και ναυτικό. Ακόμη ένα θέμα στο οποίο όφειλαν σθεναρά να αντιδράσουν οι τότε αρχηγοί μας. Αναφορικά τώρα με την αμυντική βιομηχανία και τη δυνατότητα παραγωγής συστημάτων και πολεμικών πλοίων στη χώρα μας, να επισημάνω ότι ο υπεύθυνος γενικός διευθυντής της κυβέρνησης για το θέμα, είναι αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α.

Καταλήγοντας νομίζω ότι η κάθε κυβέρνηση οφείλει να βάζει σε προτεραιότητα την εθνική ασφάλεια και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας όχι με φαιδρές δηλώσεις περί αδιαπραγμάτευτων κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις επαύξησης των αμυντικών μας δυνατοτήτων και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Οι καιροί ου μενετοί…

Π. Νινιός, Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή