Αριθμοί από τα παλιά που φέρνουν ζάλη

Αριθμοί από τα παλιά που φέρνουν ζάλη

Αριθμοί από τα παλιά που φέρνουν ζάλη

Κύριε διευθυντά

Αναφορικά με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του έγκριτου συνεργάτη σας Γιάννη Παλαιολόγου για «Τα ’80s και τη σαγήνη του λαϊκισμού» (Κυριακή 19/03/17, σελ. 12), θα επιθυμούσα να σας αποκαλύψω κάποια στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστά και τα οποία ανακάλυψα αντιμετωπίζοντας μια πολύ σκληρή πραγματικότητα ως υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Αύγ. 1992 – Σεπτ. 1993). Το δημόσιο χρέος στο τέλος του 1981 ήταν 670 δισ. δρχ., δηλαδή λίγο λιγότερο από το 45% του τότε ΑΕΠ. Το 1989 είχε φθάσει στα 15 τρισ.! Από αυτά τα 15 τρισ., μόνο τα 6,7 τρισ. εμφανίζονταν στους επίσημους πίνακες του χρέους! Υπήρχαν και άλλα περίπου 8 τρισ. «ανοιγμάτων» που έπρεπε να καλυφθούν και που η κάλυψή τους αναγκαστικά έπρεπε να εμφανισθεί στους κεντρικούς λογαριασμούς του χρέους.  Αυτά τα τεράστια «κρυφά» ανοίγματα (που έπρεπε να καλυφθούν) είχαν προκληθεί από καταπτώσεις εγγυήσεων για δάνεια προς το ΙΚΑ, το ΝΑΤ, τον ΟΑΕΔ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΠΥΡΚΑΛ, την ΕΑΒ και την Ολυμπιακή, την ανάληψη των υποχρεώσεων της ΚΥΔΕΠ, της ΔΙΔΑΓΕΠ και της ΣΥΝΕΛ που δεν ήταν εγγυημένες, αλλά και από την κατάπτωση τραπεζικών δανείων που είχε εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου προς ιδιωτικούς φορείς, βιοτέχνες κ.ά. Επίσης:

– Αποπληρώθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος, για τις συσσωρευμένες προκαταβολές χρηματοδοτήσεων της κεντρικής κυβέρνησης.

– Διευθετήθηκαν όλες οι συναλλαγματικές διαφορές (από το 1981-1989) των δανείων σε συνάλλαγμα της Τράπεζας της Ελλάδος (αλλά χρεώθηκαν στη χρήση του 1993), ενώ

– Χρειάστηκε να ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, της Αγροτικής Τράπεζας, της ΕΤΒΑ και της Κτηματικής Τράπεζας, για να καλυφθούν τα θαλασσοδάνεια της περιόδου 1981-1989.

Ετσι, από 670 δισ. δρχ. το 1981, το πραγματικό χρέος εκτινάχθηκε στα 15 τρισ. περίπου μέχρι το 1989.  Δηλαδή αυξήθηκε περίπου 22 φορές.

«Σαν να μην πέρασε μια μέρα», όπως λέει και το τραγούδι…

Πετρος Γ. Δουκας, Πρ. υφυπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή

Τα ψεγάδια και οι αρετές μας

Κύριε διευθυντά

«Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας, αλλά έχω την ιδιοτροπία να πιστεύω στον εαυτό μας», έγραφε ο Γ. Σεφέρης στο βιβλίο του Δοκιμές. Και όντως, τα ψεγάδια αυτού του μικρού έθνους είναι πολλά. Ενα από αυτά είναι και η αποξένωση του σύγχρονου Ελληνα από την παράδοσή του, τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου του. Πολιτιστικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά αυτού του λαού τείνουν να εκλείψουν. Υιοθετήθηκαν άκριτα, ξενικά πολιτισμικά στοιχεία και πρότυπα. Η μαζική κουλτούρα, αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, επιβάλλει ένα κοινό τρόπο ζωής, παραγκωνίζει εθνικές ιδιαιτερότητες, προβάλλει πρότυπα πολυτελούς ζωής και κατανάλωσης, επιβάλλει την κοινωνική και πολιτιστική ομοιομορφία. Το μέτρο, αυτή η σπουδαία διαχρονική αρετή, κληροδότημα των προγόνων μας, θυσιάστηκε στον βωμό της οικονομικής ευμάρειας και του πλουτισμού. Ομως, ευτυχώς για τον Νεοέλληνα, δεν έχουν παραμεριστεί όλες οι αξίες. Κάποιες επιβίωσαν από τη φθορά του χρόνου και τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες. Αυτές οι αξίες είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, για τις οποίες ο Ελληνας, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές, θα έδινε ακόμη και τη ζωή του για να προστατεύσει. Αυτές αποτελούν ίσως την καλύτερη εγγύηση για την ανάκαμψη του έθνους, αφού είναι γνωστό ότι σε συνθήκες φιλελεύθερου και δημοκρατικού πολιτεύματος τα γράμματα και οι τέχνες ανθούν, και οι πολίτες και οι κοινωνίες ευημερούν. Ας προσπαθήσουμε σιγά σιγά να ανακάμψουμε ως έθνος από αυτή την πολύχρονη κρίση, την όχι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά και πολιτιστική.

Κωνσταντινος Λανταβος, Φοιτητής Βιολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή