Ο λόγος Εκείνου και η τυπολατρία

Ο λόγος Εκείνου και η τυπολατρία

«Χίλιες φορές να γεννηθείς,

τόσες θα σε σταυρώσουν» –

«Μάνα του Χριστού»

Κώστας Βάρναλης

Κύριε διευθυντά

Γεννήθηκε πένης και πρόσφυγας και μετά τον σταυρικό του θάνατο ζητήθηκε από τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας ως… ξένος για ενταφιασμό. Ο Αριμαθαίας ικέτευε τον Πιλάτο να του δώσει το νεκρό σώμα του. «Δος μοι τούτον τον ξένον. Δος μοι τούτον τον ξένον ίνα κρύψω εν τάφω, ος ως ξένος ουκ έχει την κεφαλήν πού κλίναι»!

Επειτα από αιώνας επικρατήσεως του χριστιανισμού, το ερώτημα είναι: Είναι ακόμα ξένος και εάν ναι, έως πότε;

Θα παραμείνει ξένος; Θα είναι ξένος έως συντελείας των αιώνων εάν δεν Του ανοίξουμε την πόρτα της ψυχής μας. Θα είναι ξένος εάν Τον επικαλούμεθα προσχηματικά, δίχως να Τον έχουμε κάνει ψυχικό βίωμα και ψυχικό φρόνημα, σταθερό και αμετάβλητο. Αυτός θα είναι ξένος όταν εμείς είμαστε και παραμένουμε μόνο χριστιανοί της Κυριακής, θα είναι ξένος εάν δεν εγκολπωθούμε τον νόμο της αγάπης Του, το πιο τέλειο και τον πιο άρτιο νόμο, που ήρθε ποτέ στη σύμπασα ανθρωπότητα. Θα είναι ξένος εφόσον Τον αρνούμεθα και Τον σταυρώνουμε με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Θα είναι ξένος εφόσον ο άνθρωπος επιδιώκει: «Τα καλά και συμφέροντα» όχι της ψυχής του αλλά του πορτοφολιού του, των ωμών υλικών συμφερόντων του. Θα είναι ξένος εφόσον ο άνθρωπος θα παραμείνει αιχμάλωτος και δούλος του παθολογικού εγωκεντρισμού του. Θα είναι ξένος εφόσον η αγάπη δεν γίνει υπέρβαση και ελευθερία από τη δουλεία και αιχμαλωσία του εγωκεντρισμού και παραμείνει μόνο ηθικό και μονότονο, φλύαρο κήρυγμα της Κυριακής.

Θα είναι ξένος εφόσον οι χριστιανοί της Κυριακής δεν μπουν οριστικά στον δρόμο της αγάπης, της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της δικαιοσύνης.

Εως ότου η εντολή «Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» παραμένει ανεκτέλεστη, ο Ιησούς θα παραμένει ξένος. Εως ότου ο χριστιανισμός από τυπολατρία γίνει αληθινή, ειρηνική επανάσταση ψυχών και συνειδήσεων, ο Ιησούς θα είναι ξένος και ο μεγάλος… αγνοούμενος! Υπάρχουν όμως χριστιανοί, που σε αυτή την ηθική και πνευματική φιλοξέρα, ζουν με το όνομά Του και τον νόμο Του. Είναι «ουσιώδεις εν ανεπαρκεία». Είναι λίγοι. Πρέπει να γίνουν πολλοί. Τότε ο Ιησούς δεν θα είναι ο ξένος. Ο Χριστός –γράφει ο Πασκάλ– θα βρίσκεται σε αγωνία έως συντελείας του κόσμου. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν πρέπει να μας παίρνει ο ύπνος. Υπνος ηθικός και πνευματικός τότε, μόνο τότε ο Ιησούς δεν θα είναι «ξένος»!

Γιώργος Κ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή