Να συμφωνήσουμε; Λεωφόρος Κηφισιάς

Να συμφωνήσουμε; Λεωφόρος Κηφισιάς

Κύριε διευθυντά

Χρόνια τώρα με απασχολεί, όπως και κάποιους φίλους, το πώς, το πότε και το γιατί έγινε η μετάλλαξη του ονόματος της λεωφόρου Κηφισιάς σε Κηφισίας. Το φύλλο της «Κ» της Τρίτης 7-5-2019 μας το έφερε στην επιφάνεια. Αναφέρεται ως λεωφόρος Κηφισίας, ενώ στο ένθετο ιστορικό φύλλο της, της 27-4-1941, αναφέρεται ως λεωφόρος Κηφισιάς.

Αναφερόμαστε, πολύ σωστά, στον Δήμο Κηφισιάς, στο άλσος Κηφισιάς, στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Κηφισιάς, στον «Βάρσο» Κηφισιάς, στην τροχαία Κηφισιάς, στο «θηρίο» της Κηφισιάς και τόσα άλλα, και μόνο τη λεωφόρο Κηφισιάς την κάναμε Κηφισίας. Σκέψη ότι κάποιοι θεώρησαν ότι είναι πιο κομψό να την αποκαλούν Κηφισίας και τελικά επικράτησε, δεν αντέχει στη λογική, διότι θα έπρεπε οι ίδιοι να λέγουν: της οχίας (αντί οχιάς), της οξύας (αντί οξυάς), της λυγαρίας (αντί λυγαριάς) κ.λπ. Εγκυκλοπαιδικά λεξικά που χρησιμοποιούν την καθαρεύουσα, όπως π.χ. του Ελευθερουδάκη (εκδ. 1929) αναφέρουν: Κηφισιά-ας. Πουθενά δεν βρήκα την ονομαστική Κηφισία ή Κηφίσια, ώστε η γενική να είναι Κηφισίας, όπως π.χ. εκκλησία-ίας, αμβροσία-ίας, μαρκησία-ίας, δυσλεξία-ίας, μαθήτρια-ίας, αυλήτρια-ίας κ.λπ. Θα παρακαλούσα όποιος αναγνώστης της «Κ» έχει τεκμηριωμένη άποψη επί του θέματος να μας την αναφέρει, ώστε να λυθεί η απορία μας.

Ματθαιος Μ. Δημητριου Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή