Υποχρεωτική ψήφος και περί αποχής

Υποχρεωτική ψήφος και περί αποχής

Kύριε διευθυντά

Από όλες τις χώρες της Δύσης με δημοκρατικό πολίτευμα, η Ελλάδα ξεχωρίζει αρνητικά στην υποχρεωτικότητα της ψήφου. Είναι πασιφανώς αντισυνταγματική διότι: 1. Δεν νοείται υποχρεωτικό δικαίωμα. Σχήμα οξύμωρο. 2. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις πολίτη με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι να το ασκήσει. Αυτό στα καθ’ ημάς συνέβη μόνο επί χούντας με τα δημοψηφίσματα του 1968 και του 1973. Ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος πολίτης έχει κρίση, είναι ενήλικος και εφόσον σέβεται τους νόμους, οι τελευταίοι δεν μπορεί να μη σέβονται εκείνον.

Καταλαβαίνω το άγχος των πολιτικών για το ποσοστό αποχής, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να νομοθετούν εις βάρος του λαού και από την άλλη να επικαλούνται τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Υποκρισία μεγάλη. Ακόμη και στη γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία η ψήφος είναι προαιρετική. Παρά τα μεγάλα ποσοστά αποχής σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, ουδείς εκ των πολιτικών εκεί σκέφτηκε να την κάνει υποχρεωτική. Η Ελλάδα καθιέρωσε πρώτη στον κόσμο το δημοκρατικό πολίτευμα και στη Ελλάδα μόνο, σήμερα, παραβιάζεται κατάφωρα στο σκέλος αυτό. Χώρια η περιρρέουσα παρακμή σε όλα. Κατά τον Β. Βασιλικό: «Στη χώρα μας που υπήρξε κάποτε φάρος του πολιτισμού, νιώθεις σήμερα τη μοναξιά του φαροφύλακα».

Σπυρος Γιακουμακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή