Οι εκλογές, η γκαστριά και περί αυτοδυναμίας

Οι εκλογές, η γκαστριά και περί αυτοδυναμίας

Κύριε διευθυντά

Καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας, που δηλώνουν «προοδευτικοί», «διανοούμενοι», «ενεργοί πολίτες», «έγκριτοι επιστήμονες» κ.λπ. βάλθηκαν να μας διαφωτίσουν υπέρ ή κατά των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας. Είχαμε τους 100+ της «Γέφυρας» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (30/1/19), τους 64 («Κ» 11/5/19) κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δεκαπέντε που μας λένε τι είναι «προοδευτική εκπαιδευτική πολιτική» («Κ» 12/6/19). Και τώρα («Κ» 22/6/19) δεκάδες που γράφουν προς τον κ. Μητσοτάκη: «Απευθυνόμαστε σε εσάς που θα έχετε τον αναγκαίο θεσμικό ρόλο ως αυριανός πρωθυπουργός και κάνουμε έκκληση να γίνετε ο σημαιοφόρος της ακύρωσης της επαχθούς συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί απαράδεκτη και την εκλαμβάνει ως εθνική ήττα και καταστροφή… Οι υπογράφοντες –έγκριτοι επιστήμονες, καθηγητές, συνταγματολόγοι, νομικοί, στρατηγοί, διπλωμάτες, πολιτειολόγοι, ιστορικοί, επιχειρηματίες– θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι νομικά άκυρη.

Και προβάλλουν 12 λόγους. Οι «έγκριτοι επιστήμονες» απευθύνονται στον «αυριανό πρωθυπουργό» κ. Μητσοτάκη. Ομως την κ. Γεννηματά, που αναμένει την τρίτη διερευνητική εντολή, τη ρώτησαν; Ο θυμόσοφος Χαρίλαος έλεγε, τότε που δεν γνωρίζαμε το φύλο του εμβρύου, ότι «οι εκλογές είναι σαν την γκαστριά, δεν ξέρεις τι θα βγάλουν». Εξάλλου, πώς εννοούν την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών; Οπως οι αιθεροβάμονες θα ξέσκιζαν τα μνημόνια ή όπως ο κ. Ερντογάν αγωνίζεται να ακυρώσει την αιωνόβιο Συνθήκη της Λωζάννης; Ομως ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι: «Αν δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, θα πάμε για εκλογές το Δεκαπενταύγουστο». Από τώρα, που είναι ακόμη στην αντιπολίτευση (έστω αξιωματική), προεξοφλεί νέες εκλογές. Ο Μητσοτάκης (ο original) έκανε κυβέρνηση με Αντρέα και με Χαρίλαο. Πρόσφατα, είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Γιατί να αποκλείουμε  κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων; Στη Δανία, η 41χρονη Σοσιαλδημοκράτισσα Μέτε Φρέντρικ σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με την «ανοχή άλλων τριών κομμάτων («Κ» 27/6/19, σ. 9). Στη Φινλανδία σε Βουλή με 8 κόμματα σχηματίστηκε εξακομματική κυβέρνηση με 20 μέλη, 12 γυναίκες και 8 άνδρες («Κ» επιστολή Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Ελσίνκι). Εμείς γιατί να δυσκολέψουμε με εκλογές το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου;

Ιορδανης Β. Παπαδοπουλος, Μαθηματικός-νομικός, πρώην γυμνασιάρχης, Χολαργός

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή