Μια «παρεξήγηση» και η Αλεξίεβιτς

Μια «παρεξήγηση» και η Αλεξίεβιτς

Kύριε διευθυντά

Στο φύλλο της «Καθημερινής» της 28/6/2019 σε επιφυλλίδα του ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας απαντάει στο άρθρο μου περί Σβετλάνας Αλεξίεβιτς και καταγράφει πως όχι μόνο ήταν παρών στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Αλεξίεβιτς στη Θεσσαλονίκη στις 24-4-2001, αλλά και την επόμενη μέρα (25-4-2001) είχε δημοσιεύσει στην «Καθημερινή» αποσπάσματα από τα όσα είχε πει η Λευκορωσίδα (μετέπειτα νομπελίστρια) συγγραφέας.

Θυμάμαι την παρουσία του κ. Τζίμα σε εκείνη τη συνέντευξη (εξάλλου εγώ τον είχα καλέσει), νομίζω πως τον θυμάμαι να ρωτά και κάτι, αλλά δυστυχώς, παρά το ότι είχα τον νου μου, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου το άρθρο της επόμενης μέρας όπου κάλυπτε την εν λόγω συνέντευξη Τύπου (πιθανώς λόγω του άγχους να οργανώσω τη συνέντευξη Τύπου της Αθήνας που ακολουθούσε σε 48 ώρες, στις 26-4-2001).

Και η μεταγενέστερη έρευνα (πριν από τη συγγραφή του τωρινού άρθρου μου) δεν απέδωσε τίποτε: στη διαδικτυακή σελίδα της «Καθημερινής» η πρώτη αναφορά στην Αλεξίεβιτς γίνεται σε βιβλιοκριτική για το βιβλίο δύο μήνες υστερότερα (17-6-2001, στο Διαδίκτυο η βιβλιοκριτική αυτή φέρεται ανώνυμη, ανήκει ωστόσο –όπως διασταύρωσα εκ των υστέρων– στον Ηλία Μαγκλίνη).

Επίσης ο κ. Τζίμας κάνει μια παρανάγνωση του τωρινού μου κειμένου: Δεν κατηγόρησα την ελληνική δημοσιογραφία για το ότι συγκάλυψε το έγκλημα του Τσερνόμπιλ (δεν έγινε κάτι τέτοιο) αλλά για το ότι αγνόησε την Αλεξίεβιτς.

Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια είναι μία. Εφόσον υπήρξε το δημοσίευμα του κ. Τζίμα της 25-4-2001 (και, φυσικά, δέχομαι πως υπήρξε), όντως αδίκησα και τον ίδιο και την «Καθημερινή» και οφείλω μια συγγνώμη για αυτό.

Ωστόσο τα γραφόμενα του κ. Τζίμα δικαιώνουν τον ίδιο και (εν μέρει) την «Καθημερινή», αλλά νομίζω πως δεν βλάπτουν την ουσία της επίμαχης παραγράφου του άρθρου μου. Η Αλεξίεβιτς περιφρονήθηκε απίστευτα σε εκείνο το πρώτο ελληνικό ταξίδι – και φαντάζομαι πως κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό.

Θανασης Τριαριδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή