Ζητούμενο μια νέα παλιγγενεσία

Ζητούμενο μια νέα παλιγγενεσία

Κύριε διευθυντά

Συγχαίρω την εφημερίδα σας, που στις 19.6.2019 αναδημοσίευσε το φύλλο της 19.6.1949 για την τελική στρατιωτική ήττα των κομμουνιστών και τη λήξη του αιματηρού Εμφυλίου της δεκαετίας του ’40. Αποφύγαμε τότε τη μετατροπή, διά των όπλων, της χώρας σε σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως όλες οι γειτονικές. Συνεχίστηκαν αιματοχυσίες και διωγμοί, αλλά δεν τολμήσαμε ποτέ από τότε να διδάξουμε νηφάλια επιστημονικά στις επερχόμενες γενεές στα σχολεία μας την ιστορία του. Παρέμεινε ένα είδος «ταμπού», που μια οξυδερκής καθηγήτρια Ιστορίας, η κ. Μάρω Ευθυμίου (σε συνεργασία με τον κ. Μάκη Προβατά), στο βιβλίο «Μόνο λίγα χιλιόμετρα», (15.000 αντίτυπα!) ανέσυρε από την αφάνεια, πιστοποιώντας ότι ο Εμφύλιος «καθόρισε… κάθε κρίση που η χώρα μας έκτοτε έζησε και ζει… που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στο να απεμπολήσει τις ευκαιρίες ανόρθωσης των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών».

Το 2021 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αρχή της δημιουργίας του εθνικού μας κράτους. Τελικά απέτυχε εν μέρει σαν δημοκρατία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές, λογω μη αυστηρής διακρίσεως των εξουσιών και έγινε εξόχως πελατειακό λογω του εκλογικού του συστήματος.

Ζήσαμε επίσης επτά πολέμους, επτά πτωχεύσεις και τέσσερις εμφυλίους. Για κακή μας μοίρα, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε εκλογικά και μας κυβέρνησε ένας οιηματίας νέος, αλλά ανιστόρητος, ικανός δημαγωγός, πλαισιωμένος από έναν εσμό παρομοίων, πολλών συμπλεγματικών και μοχθηρών ατόμων. Αναβίωσε τον τελευταίο μας Εμφύλιο, με αρχική πρόθεση την επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος λατινοαμερικανικού τύπου. Ευτυχώς απέτυχε λογω της παραμονής μας στην Ε.Ε. Μας αφήνει όμως μια δύσκολα επανορθώσιμη πολιτικά, οικονομικά και, κυρίως, ηθικά κατάσταση γενικής κατάπτωσης. Αξίζουμε καλύτερα. Μας χρειάζεται μια νέα παλιγγενεσία.

Στρατης Στρατηγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή