Περί διαφάνειας και προστασίας

Περί διαφάνειας και προστασίας

Kύριε διευθυντά

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη «Επιτελικό κράτος:  Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης», αποκτήσαμε ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο σκοπός της Αρχής όπως ορίζεται στον νόμο είναι α) η ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών αρχών, κρατικών φορέων, και δημόσιων οργανισμών και β) η πρόληψη, αποτροπή, εντοπισμός και αντιμετώπιση των φαινομένων και των πράξεων απάτης και διαφθοράς στη δράση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.

Σε τι χρησιμεύει η διαφάνεια; Επιτρέπει, μεταξύ άλλων, στους πολίτες να ελέγχουν πώς ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνουν σε δυσβάστακτους φόρους. Για παράδειγμα, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, πρώην και νυν βουλευτές, επιχειρηματίες, και άλλοι εξυπηρετούνται από αστυνομικούς. Από έναν έως τέσσερις ή και περισσότερους. Με ποια κριτήρια παρέχεται αυτή η εξυπηρέτηση με δαπάνη που βαρύνει τους φορολογουμένους; Με μόνη απόφαση του υπουργού επιλέγονται οι εξυπηρετούμενοι; Πώς και με ποια κριτήρια αποφασίζεται ο αριθμός των αστυνομικών που παρέχονται στους εξυπηρετούμενους; Υπάρχει οπουδήποτε ονομαστικός κατάλογος των εξυπηρετουμένων με αστυνομικούς; Μήπως θεωρείται κρατικό απόρρητο; Μην έχοντας οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση εκτιμώ ότι χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί που πληρώνονται από τους φορολογουμένους (δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω) είναι αποσπασμένοι σε πρόσωπα με αδιαφανή κριτήρια. Αντιστοίχως, χίλιοι ή περισσότεροι αστυνομικοί λείπουν από τις υπηρεσίες της τροχαίας όπου τα φαινόμενα τροχαίας παραβατικότητας οδηγούν σε ευρωπαϊκά ρεκόρ ανθρώπινων θυμάτων.

Φαινόμενα σαν αυτό που περιέγραψα με τους αποσπασμένους αστυνομικούς, για να εξαλειφθούν, δεν χρειάζονται πολυσέλιδα νομοσχέδια (μολονότι είναι και αυτά χρήσιμα), αλλά τη θέληση να απαλλαγούμε οριστικά από τη δυσώδη πολιτική πελατειοκρατία. Ελπίζω οι κ. Χρυσοχοΐδης και Γεραπετρίτης να την επιδείξουν.

Στέφανος Μάνος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή