Το δανέζικο μοντέλο και ο ελληνικός πήχυς

Το δανέζικο μοντέλο και ο ελληνικός πήχυς

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με ενδιαφέρον το σημείωμά σας στην «Καθημερινή» της 11/8 που αφορά στο μοντέλο διακυβέρνησης που είναι εφικτό. Η καταληκτική παρατήρησή σας ότι μπορούμε να έχουμε το 30%-40% «δανέζικο» και το υπόλοιπο παλιό καλό παλαιοελλαδίτικο είναι απογοητευτική ως ρεαλιστική προσδοκία και χαμηλώνει τον πήχυ απελπιστικά. Το αντίστροφο θα ήταν ίσως μια κάποια ικανοποιητική λύση. Πιο κάτω, από τη δική του κυριακάτικη στήλη ο κ. Κ. Ιορδανίδης κρίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός αν καταφέρει να εφαρμόσει το 15% αυτών που έχει στον νου του.

Απορώ λοιπόν που η «Καθημερινή» δίνει μήνυμα τόσο νωρίς για έναν τέτοιο επονείδιστο συμβιβασμό με τη μετριοκρατία, που ήδη άρχισε να διαφαίνεται με τις τοποθετήσεις σε κάποιους τομείς, ωσάν να μην υπήρξε εντολή για διαφορετική αντίληψη στη δημόσια διοίκηση.

Δεν νομίζω ότι η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που έδωσε τη νίκη στον κ. Μητσοτάκη απεχθανόμενη τον βαθύ κομματικό πυρήνα μικρομεσαίων στελεχών (αλλά και βαρώνων) της Ν.Δ., θα ήταν ευτυχής ένα μήνα μετά τις εκλογές από μια τόσο ηττοπαθή επισήμανση. Η μόνη λύση σωτηρίας και ανάταξης είναι η ανατροπή των παθογενειών του παρελθόντος με τρόπο ριζικά αποφασιστικό και η εντολή δόθηκε σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι πολιτικοί σχολιαστές ας συμβάλετε στην προοπτική αυτή. Οταν στην απαρχή της κυβερνητικής θητείας αναμένουμε εκπλήρωση του 15%-30%, καλλιεργούμε το έδαφος να επαναληφθεί το γνωστό business as usual!

Αν ο κ. Μητσοτάκης αθετήσει τις υποσχέσεις του, φοβούμαι πως θα έχει την τύχη πλείστων όσων προκατόχων του: λήθη και περιφρόνηση. Τι θα γίνει όμως με τη χώρα μας; Θα περιμένουμε και πάλι τον Θεό της Ελλάδος και το πεπρωμένο της φυλής να μεγαλουργήσουν; Λυπηρό.

Χαραλαμπος Ζησης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή