Η επέτειος, ευκαιρία εθνικού αναστοχασμού

Η επέτειος, ευκαιρία εθνικού αναστοχασμού

Κύριε διευθυντά

Οπως έγινε γνωστό, σχεδιάζονται για το 2021 εορταστικές εκδηλώσεις εντός (και εκτός) Ελλάδος, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Δεν γνωρίζω το είδος και την έκταση των εκδηλώσεων, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αποσκοπούν στην ανύψωση του ηθικού και του πατριωτικού αισθήματος των Ελλήνων, σε καιρούς δύσκολους και σε προκλητικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Θεωρώ, ωστόσο, ότι, για να αποβεί ωφέλιμος και αποτελεσματικός ο εορτασμός της επετείου της παλιγγενεσίας του έθνους, θα έπρεπε, ίσως, να δρομολογηθούν και άλλες συμπληρωματικές ενέργειες απο την πολιτεία, ώστε η επόμενη εκατονταετηρίδα να βρει τη χώρα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση εσωτερικά και με ισχυρή θέση διεθνώς.

Κατ’ αρχάς, προτείνεται να πραγματοποιηθεί, αρμοδίως, μια εμπεριστατωμένη, λεπτομερής και, κυρίως, αντικειμενική ανάλυση των όποιων λαθών, ατυχών συμπεριφορών και παραλείψεων των προγόνων μας κατά τον αγώνα τους για την ανεξαρτησία του έθνους, ως παραδείγματα προς αποφυγήν, σε όποιο μέτρο επηρεάζουν, ενδεχομένως, τη σημερινή και μελλοντική πορεία της χώρας, και να γίνει κατάλληλη ενημέρωση των νέων γενεών που θα αναλάβουν το βάρος της πορείας αυτής.

Επιπλέον, να γίνει αναδρομή στα διακόσια χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας και να καταγραφούν/αναλυθούν τα επιτεύγματα και, κυρίως, οι αποτυχίες, αστοχίες και λανθασμένες επιλογές λαού και κυβερνήσεων, οι οποίες μας οδήγησαν σε καταστροφές και ανάσχεση της προόδου της χώρας και να ενημερωθούμε όλοι ανάλογα.

(Υπενθυμίζεται ότι, ένα χρόνο μετά την επέτειο των 100 ετών ανεξαρτησίας, υποστήκαμε τη Μικρασιατική Καταστροφή…).

Τέλος, και αναλογιζόμενος με νοσταλγία την ωραία εικόνα της Αθήνας και την υποδειγματική συμπεριφορά των κατοίκων της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, θα πρότεινα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 (και γιατί όχι και μετά;) να δοθούν οδηγίες (και κίνητρα) σε όλη τη χώρα, μέσω των αυτοδιοικητικών αρχών, για την εύρυθμη και ευπρεπή οργάνωση και λειτουργία των δήμων-κοινοτήτων, καθώς και για την ανάλογη συμπεριφορά των κατοίκων τους.

Παναγιωτης Δ. Καμπας

Αντιπτέραρχος ε.α.

Ηλεκτρονικός μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή