Να «επικηρυχθούν» οι συκοφάντες

Να «επικηρυχθούν» οι συκοφάντες

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή τη θαυμάσια επιστολή του γνωστού επιστολογράφου κ. Γ. Σταραντζή στην «Κ» της 17.8.2019, περί συκοφαντίας, θα ήθελα να προσθέσω, για τον καταστροφικό ρόλο των συκοφαντών στην αρχαία Αθήνα, τα όσα αναγράφει ο αθάνατος Πλούταρχος στη Βιογραφία του Αθηναίου πολιτικού Νικία. Σοβαρός, συναινετικός, μετριοπαθής, έντιμος και πράος, αλλά «τη φύσει γαρ ων αθαρσής και δύσελπις» και δεισιδαίμων. Μάταια ο ειρηνόφιλος πολιτικός –ο Νικίας– προσπάθησε να επηρεάσει τους Αθηναίους να μην εμπλακούν στην καταστροφική εκστρατεία της Σικελίας, την οποίαν εισηγήθηκε και επέβαλε με άκρατη φιλοδοξία και εξαλλοσύνη ο Αλκιβιάδης, το 415 π.Χ. Μετά την ανάκληση του Αλκιβιάδη στην Αθήνα για τη γνωστή υπόθεση της «κοπής των Ερμών», το βάρος της εκστρατείας έπεσε στους ώμους του στρατηγού Νικία.

Οταν διεπίστωσε –o Νικίας– ότι η εκστρατεία είχε αποτύχει, αλλά θα μπορούσε να διασώσει τον αθηναϊκό στόλο και τους χιλιάδες ναύτες και οπλίτες, κι έτσι να διατηρηθεί η ναυτική δύναμη των Αθηναίων, δίστασε να πάρει την απόφαση επιστροφής, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο αθηναϊκός στόλος και να αιχμαλωτισθεί το σύνολο της αθηναϊκής δύναμης. Γιατί, όπως γράφει ο Πλούταρχος «…ο δε Νικίας χαλεπώς ήκουε την φυγήν και τον απόπλουν, ου τω μη δεδιέναι τους Συρακουσίους, αλλά τω μάλλον τους Αθηναίους και τας εκείνων δίκας και συκοφαντίας φοβείσθαι».

Δηλαδή, ο Νικίας, περισσότερο από τους εχθρούς της Αθήνας, εφοβήθη τους Αθηναίους συκοφάντες!

Ετσι, με τη συμπεριφορά τους, οι συκοφάντες συνέβαλαν στην ολοσχερή καταστροφή της σικελικής εκστρατείας. Μήπως, θα προσέθετα, οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να μελετούν απαραιτήτως τον Χαιρωνέα Πλούταρχο;

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή