Περί εκπαίδευσης των ακτινολόγων

Περί εκπαίδευσης των ακτινολόγων

Κύριε διευθυντά

Με θλίψη, τόσο εγώ όσο και πολλοί ακτινολόγοι συνάδελφοι, είχαμε διαβάσει τη συνέντευξη του κ. Δημ. Λινού, η οποία ελήφθη παλαιότερα από τη συνεργάτιδά σας κ. Κατερίνα Μπακογιάννη, όπου ο κ. Λινός ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι ακτινολόγοι που αποφοιτούν από την Ιατρική Σχολή μπορεί να μην έχουν δει ποτέ αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο, γεγονός που είναι απαράδεκτο δεδομένου ότι όλοι οι ακτινολόγοι γνωρίζουν στη βασική εκπαίδευσή τους την αξονική και μαγνητική τομογραφία και αν το νοσοκομείο δεν έχει, μετακινούνται σε νοσοκομεία που διαθέτουν. Να σημειωθεί ότι τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν μαγνητικό τομογράφο και έναν έως δύο αξονικούς τομογράφους πολύ πιο σύγχρονους από ό,τι υπάρχουν στις ιδιωτικές κλινικές. Δυστυχώς, ο κ. Λινός ξαναχρησιμοποίησε στην κυριακάτικη «Καθημερινή» τους ακτινολόγους σαν παράδειγμα, ότι μπορούν να τελειώσουν την ειδικότητα της ακτινολογίας χωρίς να εκπαιδευτούν σε αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο, διότι απλούστατα τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν την αντίστοιχη τεχνολογία. Επισημαίνω:

1. Αυτή τη στιγμή από τα νοσοκομεία πυλώνες δεν υπάρχει τέτοιο νοσοκομείο που αναφέρει ο κ. Λινός.

2. Ολοι οι ειδικευόμενοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν εκπαιδευτεί στην αξονική και μαγνητική τομογραφία.

3. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εκπαίδευσης των ειδικευομένων με εκπαιδευτικά μαθήματα που διακόπτονται μόνο ένα μήνα το καλοκαίρι. Με ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο και ημερίδες που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την Ελλάδα.

4. Μόνο για το 2019 η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει χορηγήσει 8 υποτροφίες σε ειδικευόμενους για μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι τέτοια άρθρα σαν του κ. Λινού, που απέχουν από την πραγματικότητα, προξενούν την αγανάκτηση των συναδέλφων ακτινολόγων, που κατά τον κ. Λινό έχουν χαμηλό επίπεδο, αλλά όπως μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει, είναι περιζήτητοι για το υψηλό επίπεδό τους στο εξωτερικό.

Ιωαννης Τσιτουριδης, Συντονιστής διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, 

Γ. Ν. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή