«Δείγμα» Δανίας και Εθνεγερσία

«Δείγμα» Δανίας και Εθνεγερσία

Κύριε διευθυντά

Περιδιαβαίνοντας την ευημερούσα Δανία παρατήρησα πως σε σχεδόν όλα τα σπίτια υπάρχει μία κορδέλα στα χρώματα της σημαίας της χώρας πάνω σε ψηλό ιστό. Μου ανέφεραν πως είναι απολύτως φυσιολογικό να κυματίζει το εθνικό σύμβολο όπως και το ότι κάθε σπίτι όταν έχει γιορτή να σημαιοστολίζεται. Οταν δε ρώτησα γιατί δεν βάζετε κανονικές σημαίες στους ιστούς, μου απάντησαν πως το αποφεύγουν γιατί πρέπει να γίνεται κάθε δύση του ηλίου η υποστολή της.

Για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας πρέπει να αποφύγουμε να τσακωθούμε για το αν συμμετείχε ή όχι ο κλήρος, για το πότε ξεκίνησε η Επανάσταση και άλλα περσινά ξινά σταφύλια. Να αδιαφορήσουμε ευθύς για όποιον προσπαθήσει κάτι να παραστήσει με γκρίνιες και άνευ λόγου επισημάνσεις.

Πρωταρχικός στόχος είναι να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εντός και εκτός Ελλάδας στις εκδηλώσεις. Σημασία έχει η πάνδημη συμμετοχή με μια σοβαρή καμπάνια επαναπατρισμού για εκείνες τις γιορτινές ημέρες. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα εορτασμών των Πολωνών και των Ιρλανδών, που μπορούμε να μελετήσουμε και να διδαχθούμε.

Οποιος δεν θέλει να γιορτάσει δεν χρειάζεται να κάνει τον σπαστικό μαθητή σε όλους τους υπόλοιπους. Προτείνω μάλιστα να πάει να εξηγήσει στους Δανούς «πως δεν μπορεί» τη σημαία της χώρας του. Θα του προτείνουν για ψυχοθεραπεία να κάνει υποστολή τη δικιά τους και θα συνηθίσει…

Δημητριος Μακριδης, Ιστορικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή