ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ο Κλεμανσό πρόεδρος; Οχι κύριοι, όχι, ποτέ

o-klemanso-proedros-amp-nbsp-ochi-kyrioi-ochi-pote-2337448

Κύριε διευθυντά
Σε δημοσιευθείσα επιστολή στην «Κ» (φύλλο της 07-09-2019, σελ. 8), υπό τον τίτλο: «Τσώρτσιλ, Κλεμανσό και περί κομμουνισμού», ο επιστολογράφος, αναφερόμενος στον Κλεμανσό, διατείνεται ότι υπήρξε, μετά την πρωθυπουργία του, πρόεδρος της Γαλλίας. Αυτό δεν είναι ακριβές. Και τούτο, διότι στις εκλογές της 17ης Ιανουαρίου 1920, για την ανάδειξη προέδρου της Γ΄ Γαλλικής Δημοκρατίας, ηττήθηκε από τον Πολ Ντεσανέλ, που ανήκε στους Προοδευτικούς Ρεπουμπλικανούς. Μερικές λεπτομέρειες για την εκλογή αυτή και τις συνέπειές της.

Η νέα Εθνοσυνέλευση, που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1919 (Βουλή του «γαλάζιου ορίζοντα», με ισχυρή παρουσία των ομάδων της Δεξιάς), ήταν εκείνη που θα ψήφιζε τον διάδοχο του Ραϊμόν Πουανκαρέ στην Προεδρία. Ο Κλεμανσό, πρωθυπουργός στην περίοδο αυτή, υπέθεσε εσφαλμένα ότι θα είχε την υποστήριξή της, αφού πολλά από τα μέλη της ήταν πρώην επιστρατευμένοι. Προσδοκούσε την ψήφο τους ως ο ηγέτης της Νίκης. Ομως, οι πολιτικοί δεν του συγχώρησαν ότι τους είχε αποκλείσει όχι μόνον από τη διεύθυνση του πολέμου κατά των Κεντρικών Αυτοκρατοριών (Γερμανία, Αυστροουγγαρία) αλλά, το και σπουδαιότερο, τους είχε αποκλείσει και από τις διαπραγματεύσεις της ειρήνης.

Ετσι, ο και επονομαζόμενος «Τίγρης» (le Τigre), ο άνθρωπος που συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συνέτεινε σημαντικά στη διατύπωση της Συνθήκης των Βερσαλλιών, που μεταξύ των άλλων αποφάσισε την προσάρτηση της Αλσατίας – Λωρραίνης, εκ νέου, στη Γαλλία, ο Ζορζ Κλεμανσό, δεν εξελέγη πρόεδρος. Αμέσως μετά την ήττα του υπέβαλε την παραίτηση της κυβερνήσεώς του και απομακρύνθηκε από όλες τις άλλες πολιτικές δραστηριότητές του.

Τη σύντομη θητεία του νικητή της προεδρικής αυτής εκλογής Πολ Ντεσανέλ (ο πρώτος που ανέλαβε αυτό το αξίωμα χωρίς να έχει προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία), σημάδεψε η κυβερνητική αστάθεια. Η επιδείνωση της υγείας του τον ανάγκασε να παραιτηθεί ύστερα από επτά (7) μόλις μήνες από την εκλογή του. Τον διαδέχθηκε ο Αλεξάντρ Μιλεράν ως 11ος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ιωάννης Κ. Θεοδωρόπουλος, Δικηγόρος