Μια Pax Ottomana στόχος της γείτονος

Μια Pax Ottomana στόχος της γείτονος

Kύριε διευθυντά

Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η εντυπωσιακά συντονισμένη διαχείρισή της από την τουρκική κυβέρνηση, τις ένοπλες δυνάμεις και τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ καθιστά πρόδηλη την ανωτερότητα, την εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα αυτού του επιθετικού πολέμου της Τουρκίας.

Το εμπόλεμο μέτωπο εκτείνεται σε 120 συνοριακά χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα ο τουρκικός στρατός εκδιώκει βάσει σχεδίου τους ολιγάριθμους Αμερικανούς από τη βάση τους (!) και επίσης αντιμετωπίζει επιτυχώς αντιπερισπασμούς από συριακές δυνάμεις της Δαμασκού, όπου μάλλον συμμετέχει και η Ρωσία. Η Τουρκία παράλληλα υλοποιεί με περισσή επιθετικότητα και διπλωματική θρασύτητα την εξωτερική πολιτική της «γαλάζιας πατρίδας», αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και απαξιώνοντας σταθερά την Ελλάδα και την Ε.Ε. Είναι βεβαίως γνωστό ότι η Τουρκία διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων, τους οποίους χρησιμοποιεί όχι μόνο σαν απειλή εισβολής στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αλλά και σαν «ειρηνική εμπροσθοφυλακή» καταλήψεως της ζώνης των 30 χλμ. συριακού εδάφους που έχει μονομερώς καθορίσει.

Η Τουρκία του Ερντογάν συναλλάσσεται με αναβαθμισμένους όρους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τη Ρωσία του Πούτιν, με την ηγεσία του πολεμόχαρου Ιράν. Η Τουρκία εμπνέεται από το ιστορικό παρελθόν της των τελευταίων 600 ετών, ενδυναμώνεται από τη γεωγραφική της παρουσία από την Κεντρική Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, υψώνει παντού το ανάστημά της. Εμπειροπόλεμη, διπλωματικά κατηρτισμένη και αναγνωρισμένη διεθνώς, δυναμική και ομόθυμη σε όλα τα μεγάλα εθνικά της θέματα, η Τουρκία τολμάει, πολεμάει και δεν απεμπολεί τα δικαιώματα που θεωρεί δικά της. Η Τουρκία χτίζει το εθνικό μέλλον που ονειρεύεται.

Ολα αυτά βεβαίως αφορούν άμεσα τη μικρή, άτολμη, διηρημένη σε ιδεολογικές κομματικές οντότητες Ελλάδα – μάλιστα όχι μόνον την αφορούν, αλλά και την περιορίζουν. Ο ΥΠΕΞ μας, Νίκ. Δένδιας, διατείνεται ότι αντιμετωπίζουμε τη γείτονα «επί ίσοις όροις» στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα,  αλλά αρκεί η προσεκτική ανάγνωση των κεκτημένων και συντελεσθέντων πρόσφατα από την Τουρκία, όπως περιγράφονται στην εμπεριστατωμένη επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου στους New York Times, για να αναρωτηθεί ο αντικειμενικός παρατηρητής για ποια ισορροπία δυνάμεων και μακροπρόθεσμη ειρηνική συνύπαρξη μπορούμε να μιλάμε στην περιοχή μας… Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, μόνο μια Pax Ottomana θα κατάφερνε να ειρηνεύσει την περιοχή, μια περιορισμένη «βυζαντινή» επικράτεια από τη Θράκη μέχρι τη Μεσοποταμία, πολυάνθρωπη, πολύγλωσση, πολυεθνική, ισλαμική – μια φαρδιά και πλατιά «γαλάζια πατρίδα», που θα κυβερνάει τα Στενά του Βοσπόρου και θα αγγίζει την Αφρική.

Κάποτε η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει· κάποτε η χώρα μας πρέπει να προστατεύσει έμπρακτα και ομόψυχα τα ιστορικά δικαιωματά της. Σίγουρα αυτή η αφύπνιση δεν θα ξεκινήσει από άγονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά από την ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας στη χώρα μας.

Μιχαλης Μοσχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή