Η ψυχική υπεροπλία έδωσε τις νίκες

Η ψυχική υπεροπλία έδωσε τις νίκες

Κύριε διευθυντά

Ο ελληνικός λαός την 28η Οκτωβρίου 1940, απειλούμενος «από 8 εκατ. λόγχες», έδωσε την υπέροχη και νικηφόρα μάχη του, για την εθνική του ελευθερία και την εθνική ακεραιότητα της χώρας βροντοφωνάζοντας «Οχι», που είχε συντελεσθεί μέσα στην ψυχή του, ως αγωνιστικό φρόνημα και φωτεινό πάθος ελευθερίας. Ο άδικος αυτός πόλεμος του επιβλήθηκε από εχθρό υπέρτερο σε αριθμητική δύναμη και πολεμική μηχανή, και τον εξουδετέρωσε και τον κατανίκησε, κατά κράτος, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε με δέος και θαυμασμό: «Στο εξής θα λέμε ότι οι Ελληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες»!

Καμιά υπερβολή. Σε λίγους μήνες, η προέλαση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ήταν τόσο θυελλώδης, ώστε ανάγκασε τους Γάλλους να υψώσουν τεράστιο πανό στα σύνορά τους με την Ιταλία που ανέγραφε: «Ελληνες, σταματάτε εδώ, εδώ αρχίζουν τα σύνορα της Γαλλίας»!

Ο Θ. Παπακωνσταντίνου στο έξοχο βιβλίο του με τον τίτλο «Η μάχη της Ελλάδος» γράφει: «Ολοι του πολέμου οι παράγοντες ήταν συντριπτικώς δυσμενείς διά το ελληνικόν έθνος: αριθμός, οπλισμός, μέσο, έδαφος, πρωτοβουλία, χρόνος, καθεστώς, υλική στάθμη. Ενας μόνο ήταν ευνοϊκός: ο ψυχικός. Και αυτός ενίκησε, διότι μεγαλύτερη δύναμη και τελειότερο όπλο από την ψυχή δεν υπάρχει. Οι αριθμοί ουδεμία της έδιδον πιθανότητα νίκης και η εθνική παράδοσις ουδεμία της άφηνε οδόν υποχωρήσεως. Ποτέ άλλοτε, εν τούτοις, ο ήλιος της χώρας αυτής δεν εφώτισε πιο γελαστά πρόσωπα». Σε αυτό τον κόσμο ό,τι αλλαγές και αν έρθουν, όσο οι μηχανές του πολέμου θα γίνονται τεχνολογικά επιτεύγματα, το δίκαιο, η ελευθερία και η ψυχή του ανθρώπου –ιδίως του Ελληνα– θα μένουν ανυπέρβλητα και ακατανίκητα όταν απειλούνται από επιβολείς, υπέρτερους σε αριθμό και υλική δύναμη. Αυτό το ιστορικό δίδαγμα δίνει η Ιστορία από τους Περσικούς Πολέμους έως τον τελευταίο πόλεμο, που έδωσε το έθνος την 28η Οκτωβρίου 1940. Η ψυχή, η ελευθερία, το δίκαιο αποδείχτηκαν τα νικηφόρα, απόλυτα όπλα του.

ΥΓ.: Οι Ελληνες δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον έτερο εθνικό ποιητή μας να τους κάνει μία δήλωση για τον πόλεμο του 1940 και ο Παλαμάς τούς είπε: «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλον κανένα, μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ‘21». Κατά τον ίδιο, «η Ελλάδα δεν μετριέται με το… στρέμμα. Με της ψυχής το πύρωμα μετριέται και με αίμα».

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή