Διαβάστε τι έγινε όταν άναψα την πίπα

Διαβάστε τι έγινε όταν άναψα την πίπα

Κύριε διευθυντά

Είναι απαραίτητο πιστεύω, όταν νομοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση ένα νόμο, να γνωρίζουν οι πολίτες πώς έχει αντιμετωπισθεί το ίδιο θέμα σε άλλες χώρες και σε αυτό η βοήθεια των εφημερίδων είναι  πολύ σημαντική.

Σχετικά με τον νόμο για το κάπνισμα, σας αναφέρω το παράδειγμα του Τορόντο, όπου σε κεντρικό δρόμο πινακίδα υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 9 μέτρων από όλες τις εισόδους, εξόδους και τα παράθυρα των κτιρίων, βάσει απόφασης του δήμου. 

Ο πελάτης των υπαιθρίων εστιατορίων και καφέ για να καπνίσει, πρέπει να απομακρυνθεί 9 μέτρα από το κτίριο και επομένως από το τραπέζι όπου κάθεται. Στη χώρα μας, στο υπαίθριο κατάστημα, ο διπλανός σου μπορεί ελεύθερα και με τον νόμο να καπνίσει, αδιαφορώντας εάν ενοχλεί εσένα ή ακόμη και παιδιά που εισπνέουν τον καπνό του, και εάν του το υπενθυμίσεις, δυστυχώς, είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ζητήσουν συγγνώμη και θα σταματήσουν να καπνίζουν.

Δεν έχει γίνει συνείδηση στους συμπατριώτες μας ότι ο ενοχλών έχει την υποχρέωση να σταματήσει την ενόχληση και όχι ο ενοχλούμενος να την αποφύγει, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, σας αναφέρω λίγα, από τα αμέτρητα αλλά,  χαρακτηριστικά περιστατικά.

Το 2014, στο Δουβλίνο, όταν άναψα τη πίπα μου (τότε κάπνιζα) στο μπαρ του ξενοδοχείου μου, ήρθε τρέχοντας και αλαφιασμένη η ρεσεψιονίστ για να μου ζητήσει να σταματήσω αμέσως να καπνίζω, καθόσον είχε ψηφιστεί προσφάτως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ο λόγος ήταν ότι το πρόστιμο για το κατάστημα έφθανε τις 3.000 ευρώ και για τον καπνιστή τα 500 ευρώ. Σημειωτέον ότι πίσω από κάθε είσοδο δημόσιου χώρου ήταν αναρτημένη πινακίδα με τον νόμο και τις ποινές.

Στην Μποτσουάνα, σε υπαίθριο εστιατόριο ξενοδοχείου, ρώτησε η σύζυγός μου το γκαρσόνι εάν μπορεί να καπνίσει και η απάντηση ήταν «βεβαίως, κυρία μου», και την οδήγησε σε ένα απομακρυσμένο τραπέζι που απείχε 10 μέτρα από άλλους πελάτες! Δηλαδή: Απολαύστε, κυρία μου, το τσιγάρο σας, αλλά χωρίς να ενοχλείτε κανένα άλλον. Εδώ χρειάζεται να ρωτήσουμε ποια χώρα είναι πιο πολιτισμένη, η Μποτσουάνα της Αφρικής ή η Ελλάδα μας;

Στην τεράστια σε μήκος και πλάτος προκυμαία για πεζούς στο Χονγκ Κονγκ απαγορεύεται το κάπνισμα από το 2007. Ο λόγος είναι το κόστος συλλογής των αποτσίγαρων από τον δήμο. Στα δωμάτια των ξενοδοχείων στην Ιαπωνία υπάρχει πινακίδα που προειδοποιεί τον πελάτη ότι, εάν διαπιστωθεί ίχνος καπνίσματος στο δωμάτιο, θα χρεώσουν την κάρτα του με το αντίστοιχο ποσόν των 200 ευρώ. Αυτά τα ολίγα για να έχουμε καλύτερη άποψη.

Γεώργιος Λεουσης, Επιχειρηματίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή