Οι παρελάσεις δεν πρέπει να γίνονται πανηγύρια

Οι παρελάσεις δεν πρέπει να γίνονται πανηγύρια

Κύριε διευθυντά

Μετά τον κ. Στέφανο Κασιμάτη και το κείμενό του στο φύλλο της «Κ» της Πέμπτης 31-10-2019, που πιθανώς να έγινε δυσάρεστος σε κάποιους, ας γίνω και εγώ με τη σειρά μου, αλλά κάποτε πρέπει να ειπωθούν μερικά πράγματα με το όνομά τους και οι αρμόδιοι να τα λάβουν, αν θέλουν, υπ’ όψιν. Αναφέρομαι στην παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «ΟΧΙ». Το να γίνεται η παρέλαση των Ε.Δ. την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε το 1962, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την απελευθέρωσή της το 1912 και ήταν αμιγώς στρατιωτική παρέλαση. Μέχρι τότε οι στρατιωτικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου γίνονταν στην Αθήνα.

Παρήλασα, ως δευτεροετής Ν. Δόκιμος και θυμάμαι τον ενθουσιασμό των χιλιάδων Θεσσαλονικέων, που παρακολουθούσαν την παρέλαση. Τα τελευταία χρόνια στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και πριν αρχίσουν να παρελαύνουν τα τμήματα των Ε.Δ. παρελαύνουν (στην τελευταία επί 1 ώρα και 15 λεπτά) ένα σωρό σύλλογοι, σύνδεσμοι, εθελοντικές ομάδες, οργανισμοί, σωματεία και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου. Συγκράτησα μερικούς από αυτούς: Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας, Χορευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Θεσσαλονίκης Μύτικας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αθιγγάνων (μια μικρή έκανε καραγκιοζιλίκια και ο παρουσιαστής της ΕΡΤ έλεγε: Κοιτάξτε με τι κέφι παρελαύνουν!), Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας… και ένα ασθενοφόρο της Express Service! Και ερωτώ προς τι παρελαύνουν όλοι αυτοί μαζί με τις Ε.Δ. και μάλιστα προ αυτών; Θέλουν να παρελάσουν; Θέλουν να τιμήσουν την εθνική εορτή; Θέλουν να τους χειροκροτήσει ο κόσμος και να προβληθούν στην TV; Ας το κάνουν την ημέρα της μαθητικής παρέλασης. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου ανατολικού, δυτικού ή Τρίτου γίνεται αυτό το πανηγύρι; Γιατί δεν γίνεται (ευτυχώς) το ίδιο και στην παρέλαση των Ε.Δ. την 25η Μαρτίου στην Αθήνα; Αν εξαιρέσουμε τους τιμημένους ανάπηρους πολέμου (αλήθεια πόσοι βρίσκονται στη ζωή ακόμη;), τους απογόνους των Μακεδονομάχων (πραγματικούς) και κάποιους συλλόγους βετεράνων των Ε.Δ., όλοι οι άλλοι σύλλογοι κ.λπ. δεν έχουν καμία σχέση με τις Ε.Δ. και την παρέλασή τους. Οι αρμόδιοι ας το λάβουν υπ’ όψιν τους και να μη σκέπτονται μόνο την αντίδραση των χιλιάδων Θεσσαλονικέων ψηφοφόρων, που υπάρχουν πίσω από αυτούς τους συλλόγους και που πιθανώς θα δυσαρεστηθούν. Ελεγε ο παρουσιαστής της ΕΡΤ ότι προετοιμάζονται ένα χρόνο γι’ αυτή την παρέλαση. Το ίδιο κάνουν και οι καρναβαλιστές των Πατρών, της Ξάνθης, του Ρίο, της Βενετίας. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους!

Ματθαίος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή