Η προφυλάκιση και το «παράλογον»

Η προφυλάκιση και το «παράλογον»

Κύριε διευθυντά

Ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος με επιστολή του στην «Κ», που δημοσιεύθηκε στις 12/11, συνηγόρησε υπέρ της διακοπής της προσωρινής κράτησης του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου διανύει ήδη τον 14ο μήνα στον Κορυδαλλό. Κατηγορήθηκε, αν θυμάμαι καλά, ότι προκειμένου να υπογράψει σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών δέχτηκε «δώρο» ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων από τη μεγάλη γαλλική εταιρεία Thales.

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Παπαντωνίου κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε, αλλά η Thales δεν έπαψε να συναλλάσσεται με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είχα γράψει τον Οκτώβριο του 2018 ότι σωστό θα ήταν να διακοπούν οι συναλλαγές με τη Thales και να προχωρήσει η δίκη του κ. Παπαντωνίου χωρίς καμιά χρονοτριβή. Σε 30 έως 40 ημέρες να κριθεί αν ο κ. Παπαντωνίου είναι αθώος ή ένοχος. Οπότε δεν θα χρειαζόταν σήμερα η δικαιολογημένη παρέμβαση του κ. Αλιβιζάτου.

Μολονότι οι νομικές μου γνώσεις στηρίζονται μόνο στην παρατήρηση και στην πείρα, θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο. Οι κατά του κ. Παπαντωνίου κατηγορίες έχουν κατά νόμο παραγραφεί. Αρα ο κ. Παπαντωνίου είναι αθώος. Κατά τον Ποινικό Κώδικα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση αν κρίνεται αιτιολογημένα ότι ο κ. Παπαντωνίου, αν αφεθεί ελεύθερος, μπορεί να διαπράξει και άλλα ομοειδή εγκλήματα. Αλλά ποια ομοειδή εγκλήματα; Δεν είναι πια υπουργός ούτε έχει πια υπουργική εξουσία.

Στεφανος Μανος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή