Το ιερό κουφάρι και η ΔΕΗ

Κύριε διευθυντά

Στον δυτικό Μεσαίωνα, διάφοροι επιτήδειοι, μεταξύ αυτών στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πωλούσαν στους αφελείς –ή διαφήμιζαν– δήθεν ιερά λείψανα που είχαν στην κατοχή τους. Η συλλογή του επισκόπου Μαγεντίας (Mainz) περιελάμβανε, όπως καταγγέλλει ο Λούθηρος, φτερά από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, φλόγες από την καιομένη βάτο του Μωυσή και το γάλα που θήλασε το Θείο Βρέφος. Στον τόπο μας οι επιτήδειοι εμπορεύονται, μεταξύ των άλλων, το κουφάρι της άλλοτε κραταιάς ΔΕΗ. Μπορεί να είναι καταχρεωμένη, απαξιωμένη και να κινδυνεύει με χρεοκοπία, αλλά στα μάτια των απανταχού πιστών παραμένει μια ιερή αξία. Διότι οι δικοί μας παμπόνηροι πωλητές εμπορεύονται όχι την ίδια την επιχείρηση αλλά την ξεφτισμένη ιδέα που δήθεν εκπροσωπεί και η οποία, με κάποιον υπερφυσικό τρόπο, της προσδίδει αξία ανεκτίμητη.

Και έτσι ορκίζονται ότι η ΔΕΗ «δεν τεμαχίζεται» για να εκποιηθούν κάποιες μονάδες της – αλλά ας μην πάρουμε τον όρκο τοις μετρητοίς· διότι μπορεί το κουφάρι να είναι ιερό, αλλά το κόμμα είναι ιερότερο.

Η ιδανική λύση θα ήταν βέβαια να βρισκόταν κάποιος πονόψυχος αγοραστής να μας απαλλάξει από ολόκληρη τη ΔΕΗ και να τη μετατρέψει σε μια σωστή επιχείρηση. Οπως έγινε με τον ΟΤΕ. Το φαντάζεστε; Θα ξεσηκωνόταν κατακραυγή για προσβολή ιερών συμβόλων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Μιχαηλ Πασχαλης Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή