Ο Αλεξανδρινός και το βιβλίο Καργάκου

Ο Αλεξανδρινός και το βιβλίο Καργάκου

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της έγκριτης «Καθημερινής» της 13ης Οκτωβρίου ο συνεργάτης σας κ. Παντελής Μπουκάλας σε σχετικό του άρθρο για τον Κ. Καβάφη κάνει, κατά τη γνώμη μου, μια αήθη, απαράδεκτη και υβριστική (θα έλεγα) επίθεση στον αείμνηστο εκπαιδευτικό, ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο, επειδή στο βιβλίο του «Κ.Π. Καβάφης – Η νεώτερη αιγυπτιακή σφίγγα» αναφέρεται σε μία επιστολή προς την Ενωση Ελλήνων Φασιστών (την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Σκριπ») όπου φαίνεται και η υπογραφή του Κ. Καβάφη. Αυτό σημαίνει ότι ο Καργάκος πιστεύει στην επιστολή, αφού σε δύο σημεία του βιβλίου του γράφει: «Ο στοχαστικός αναγνώστης… θα αναρωτηθεί» και «στο μέτρο που είναι αληθινή» (αυτό για την πολιτική του ερωτοτροπία).

– Το βιβλίο του αειμνήστου Καργάκου (το οποίο έχω διαβάσει, υποθέτω ότι θα το έχει διαβάσει προσεκτικά και ο κ. Μπουκάλας) είναι ένα υμνολόγιο για τον ποιητή Καβάφη και αν επισκεφθεί κανείς το σπίτι του στην Πεύκη (εγώ έτυχε κάποια φορά να το επισκεφθώ) θα δει μπαίνοντας αριστερά στο καθιστικό πέντε μεγάλα πορτρέτα (Παλαμάς, Παπαδιαμάντης, Σολωμός, Γρυπάρης και Καβάφης). Δεν θεωρώ επομένως ότι υπάρχει «βάναυση συκοφαντία κατά του ποιητή» από τον Καργάκο, όπως γράφει ο κ. Μπουκάλας.

– Η διατύπωση στο κείμενο του κ. Μπουκάλα: «Από αρκετούς προβάλλεται σαν ο αυθεντικός εθνικός μας ιστορικός», είναι το λιγότερο ατυχής, γιατί προσβάλλει όλους όσοι (και εμένα φυσικά) αναγνωρίζουν ως τέτοιο τον αείμνηστο Καργάκο, για τον οποίο ο κ. Μπουκάλας δεν είχε την ευαισθησία να βάλει μπροστά από το όνομά του τον «θανόντα» τουλάχιστον. Αν ο κ. Μπουκάλας γνωρίζει κάποιον, αυθεντικότερον του αειμνήστου Καργάκου, σύγχρονο ιστορικό, να μας το πει για να το μάθουμε.

Επειδή ο αείμνηστος Καργάκος δεν μπορεί από τον τάφο να απαντήσει στον κ. Μπουκάλα, το έκανε ο γιος του Ιωάννης Σαρ. Καργάκος, στο Facebook με μιαν απάντηση καταπέλτη. Αν δεν το είδε ο κ. Μπουκάλας να το δει, θα του κάνει καλό.

Δημητριος Κολετσος, Συγγραφέας – Λαογράφος, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή