Πρόστιμα, λουκέτα και περί θεριακλήδων

Πρόστιμα, λουκέτα και περί θεριακλήδων

Κύριε διευθυντά

O αντικαπνιστικός νόμος  στις πολιτισμένες χώρες της Δύσης εφαρμόστηκε από τον πρώτο μήνα, εξαιρουμένης της χώρας μας και της γείτονος Αλβανίας. Ετσι γίναμε χώρα δακτυλοδεικτούμενη, ώστε να αναγκαστεί το κράτος να επιβάλει δρακόντειους νόμους που αντιστοιχούν σε βαριά πρόστιμα στους ατίθασους και θεριακλήδες καπνιστές αλλά και όσους επαγγελματίες τους ανέχονται. Και να ήταν μόνον ο αντικαπνιστικός νόμος που δεν έγινε σεβαστός; Τόσοι και τόσοι άλλοι μένουν στα χαρτιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας οδηγεί στην πολυνομία και στην αναρχία.  Η αδυναμία εφαρμογής των νόμων στη χώρα μας θυμίζει εκείνο τον οκνηρό βοσκό που δεν μπορούσε να φτάσει τα ατίθασα κατσίκια και τους έκοβε ένα πόδι.

Στον εθισμό του καπνίσματος το κράτος μας δεν είναι άμοιρο. Είμαστε μία καπνοπαραγωγική χώρα όπου απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων αγροτών και ένα μεγάλο έσοδο προέρχεται από τον φόρο των τσιγάρων που πληρώνουν οι καπνιστές. Θυμάμαι παλαιότερα τα λίγα χρήματα που μας έδιναν κάθε μήνα στον στρατό, μας έλεγαν ότι προορίζονται για τα ξυραφάκια και τα τσιγάρα σας. Οι παλαιότεροι θυμούνται τα πακέτα που περιείχαν 22 τσιγάρα, μειώθηκαν στα 20 και τα 2 ήταν υπέρ των φαντάρων. Θύτης και θύμα σε αμοιβαία σχέση.

Βασιλιάς των Λακεδαιμονίων  ήταν ο νόμος, το ίδιο και για τους αρχαίους Ρωμαίους που θα κυριαρχήσουν για 1.000 χρόνια ως αυτοκρατορία με βασικό συστατικό τον νόμο Dura lex sed lex (σκληρός νόμος αλλά νόμος).

Στη Γερμανία ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόστηκε πιο δίκαια. Χώροι για αντικαπνιστές και χώροι για καπνιστές και κάθε νοήμων ενήλικας μπορεί να επιλέξει.

ΥΓ.  Οι νόμοι του Δράκοντα δεν εφαρμόστηκαν εξαιτίας της σκληρότητάς τους. Μακάρι να μη συμβεί το ίδιο και στην επανεκκίνηση του αντικαπνιστικού νόμου με τα βαριά πρόστιμα ή το «λουκέτο» στους μη συμμορφούμενους.

Δημήτριος Μαυραειδοπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή