Ο Γέρος του Μοριά και το «Εθνικό Σπίτι»

Ο Γέρος του Μοριά και το «Εθνικό Σπίτι»

Κύριε διευθυντά

Ο γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Κουλίνος, αναφέρει: «Ο πατέρας μου σεργιάνιζε στην κάμαρα, εγώ έγραφα. Με σταμάτησε και με ερωτά: Κουλίνε, ποιος νομίζεις ότι είναι ο εθνικός οίκος της Ελλάδας; Του αποκρίθηκα ευθύς: Το παλάτι του βασιλέως. Οχι, μου είπε, το πανεπιστήμιο».

Ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά, όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της ανεγέρσεως του πανεπιστημίου –ήταν καλεσμένος– είπε: «Τούτο το σπίτι θα φάει το άλλο» και έδειξε τα βασιλικά ανάκτορα. Φως εδώ, σκοταδισμός εκεί. Το πανεπιστήμιο πρέπει να παράγει και να δίνει γνώση, μόρφωση, καλλιέργεια. Οχι όμως μόνο αυτά, γιατί γνώση δίχως ταυτόχρονη καλλιέργεια των αξιών του πολιτισμού είναι φως που δεν φωτίζει και φωτιά που δεν… καίει!

Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι εθνική κιβωτός, θεματοφύλακας ηθικών, εθνικών και πολιτιστικών αξιών, οι οποίες γεννήθηκαν εδώ και έχουν παγκόσμια, οικουμενική διάσταση. Και πρώτες αξίες είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φρουρός της ελευθερίας. Ο μέγιστος των Ελλήνων συνταγματολόγων, ο πολύς Ν. Σαρίπολος, γενάρχης της συνταγματικής επιστήμης στη χώρα μας, έγραψε: «Εάν η ελευθερία διωχθεί από τον κόσμο, θα καταφύγει στην Ευρώπη. Εάν διωχθεί από την Ευρώπη θα καταφύγει στην Αθήνα, και εάν καταδιωχθεί και από την Αθήνα θα καταφύγει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ζητήσει προστασία κάτω από την τήβεννό σας, κύριε καθηγητά, του Συνταγματικού Δικαίου»! Μεγάλη η τιμή, μεγάλη όμως και η ευθύνη.

Το πανεπιστήμιο λοιπόν από θεσμική αποστολή καλλιεργεί την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις μεγαλύτερες αξίες του πολιτισμού.

Και τα δύο πολυτιμότερα αυτά αγαθά του πολιτισμένου ανθρώπου είναι αντίπαλα, είναι ανάχωμα κατά της βίας, της αναρχίας, της ανομίας. Τον Κολοκοτρώνη και τον Σαρίπολο πρέπει να έχουν, ως πολιτικό, ιδεολογικό και πνευματικό αστέρα τα πανεπιστήμια της χώρας. Να δημιουργούν ανθρώπους με γνώση αλλά και να τους καλλιεργούν το φρόνημα του ελευθέρου και υπερήφανου πολίτη, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ανθρωπος δίχως αληθινή δημοκρατία και αληθινή ελευθερία, «φρόνιμη ελευθερία» κατά τον Θ. Κολοκοτρώνη, δεν είναι πολίτης, είναι μαζάνθρωπος, υπήκοος και δούλος. Αληθινή δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως τον πολίτη.

Εστία φωτός πρέπει να είναι τα πανεπιστήμιά μας και ολόφωτες είναι μόνο η ελευθερία και η δημοκρατία. Εξω από αυτές τις αξίες αρχίζει η βία, η ανομία, οι μολότοφ, τα καδρόνια και οι λοστοί!

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», νομικός συγγραφέας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή