Η ευπρέπεια της κριτικής

Κύριε διευθυντά

Ο λόρδος Ακτον είχε πει: «Τα γεγονότα είναι ιερά, οι κρίσεις επιτρέπονται». Η ανθρώπινη πράξη ή παράλειψη αποτέλεσε και θα αποτελεί πάντοτε αντικείμενο κριτικής και αξιολόγησης, θετικής ή αρνητικής. Η κριτική είναι το δυσκολότερο ανθρώπινο έργο, θέλει γνώσεις του αντικειμένου που θα κριθεί, θέλει καλή πίστη και αντικειμενικότητα. Η κριτική μπορεί να είναι σφοδρή, να είναι φραστικά οξύτατη, όταν όμως είναι ευπρεπής και κόσμια, όταν σέβεται τα γεγονότα και δεν τα διαστρεβλώνει, όταν κρίνει την ευθύνη των δημιουργών των γεγονότων δίχως να λοιδορεί, να υβρίζει και συκοφαντεί, τότε πρόκειται για δημιουργική, εποικοδομητική κριτική.

Ηθελα να δημοσιεύσω τις λίγες αυτές σκέψεις μου στην έγκριτο «Καθημερινή», η οποία κάθε μέρα μας δίνει υψηλά δείγματα κριτικής, θεμελιωμένης, τεκμηριωμένης με ευπρέπεια και κοσμιότητα γλώσσας. Οσοι δημοσιεύουμε στην «Καθημερινή» τις σκέψεις μας και τους στοχασμούς μας πρέπει να το πράττουμε δίχως εμπάθεια, φανατισμό και διχαστικό στόχο, που θολώνει τη σκέψη και κακοποιεί την αλήθεια. Τότε θα είμαστε καλοί αναγνώστες, που διδασκόμαστε από το ήθος της και καλοί Ελληνες που διαφωνούν δίχως να διχάζονται, δίχως να αλληλοϋβρίζονται. Η κριτική δεν πρέπει να πληγώνει, δεν πρέπει να υβρίζει, δεν πρέπει να μη σέβεται την αλήθεια, δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε προπαγάνδα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρ. Πάγο και στο ΣτΕ, π. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή