Ο «τρόπος» διεξαγωγής μιας συνέντευξης

Ο «τρόπος» διεξαγωγής μιας συνέντευξης

Κύριε διευθυντά

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρακολουθήσαμε προσφάτως στο κρατικό κανάλι τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος με τη διεισδυτική και αναλυτική σκέψη του, τον μεστό και ουσιαστικό λόγο του διαφώτισε όλες τις πλευρές των ζητημάτων που του ετέθησαν. Κρίμα που δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την εικόνα των δημοσιογράφων.

Ασυντόνιστοι μεταξύ τους, διέκοπταν διαρκώς τον πρόεδρο, η μία εξ αυτών φάνηκε να συγχέει τον ρόλο της με αυτόν συνεντευξιαζόμενου, επιδιδόμενη σε μακροσκελείς ερωτήσεις-τοποθετήσεις, απευθυνόμενη στον πρόεδρο με τρόπο που δεν άρμοζε, όπως όταν θέτοντάς του μια ερώτηση τον σημάδεψε με το στυλό της, έφθασε δε στο σημείο να του ζητήσει ευθέως να αναμένει, για την ολοκλήρωση της συνέντευξής του, την προβολή των διαφημίσεων(!),  προκαλώντας τον εκνευρισμό όλων μας.

Με υποδειγματική ευγένεια ο πρόεδρος υπέμενε όλα αυτά, έως και τις διαφημίσεις. Εύλογη η απορία όλων μας για τη μεταχείριση από την κρατική τηλεόραση του προέδρου της αδελφής χώρας. Είναι δυνατόν έμπειροι δημοσιογράφοι να μην αντιλαμβάνονται τον δέοντα τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Εχει τόσο ανάγκη τις διαφημίσεις η κρατική τηλεόραση, η οποία σημειωτέον χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από το υστέρημα όλων μας, ώστε να φθάσει σ’ αυτό το σημείο; Ανεξαρτήτως του ζητήματος της αντίδρασης ή μη, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τα όσα συνέβησαν, ελπίζω αυτά να αποτελέσουν αφορμή για μια σοβαρή αυτοκριτική των υπευθύνων του κρατικού καναλιού και των δημοσιογράφων του γενικότερα.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι απλά επαγγελματίες, αλλά ασκούν ένα λειτούργημα, το οποίο επηρεάζει ακόμα και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

Δεν εννοώ ότι η ως άνω συμπεριφορά είναι δυνατόν να επηρεάσει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αλλά ότι αυτή εξέπεμψε μια απαράδεκτη εικόνα, που αδικεί τη χώρα μας και τον λαό μας, που περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό τον πρόεδρο και τον αδελφό κυπριακό λαό, τον οποίο αυτός εκπροσωπεί.

Επίσης αδικεί την εικόνα του κρατικού καναλιού, το οποίο μάλλον αγόγγυστα χρηματοδοτούμε όλοι μας, ώστε να απολαμβάνουμε ποιοτική δημοσιογραφία και τηλεόραση απαλλαγμένη από τα δεινά της εμπορευματοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω σφάλματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας στις σχολές δημοσιογραφίας, για το τι δεν πρέπει να κάνουν, όταν συνεντευξιάζεται ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Ελπίζω τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν, ιδίως τώρα που η χώρα μας εισέρχεται σε περίοδο εντόνων διπλωματικών διεργασιών, ώστε και οι δημοσιογράφοι από το δικό τους μετερίζι να καθίστανται αρωγοί των προσπαθειών της χώρας μας και όχι τροχοπέδη.

Κωνσταντίνος Καπελλακης, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή