Curator ventris και εμβρυωρός

Κύριε διευθυντά

Παρακαλώ να επιτρέψετε μερικές παρατηρήσεις σχετικές με την αρθρογραφία συνεργάτου σας αλλά και πολλά σχόλια στην τηλεόραση όσον αφορά την απαγορευθείσα αφίσα περί αμβλώσεων. Κατ’ επανάληψιν απορρίπτεται η αφίσα διότι «λέει ψέματα». Εάν καλώς κατάλαβα, τα «ψέματα» είναι ανακρίβειες και υπερβολές σχετικά με τον χρόνο δημιουργίας οργάνων του εμβρύου. Ετσι χάνεται η ουσία του επιχειρήματος μέσω του  «πότε», ενώ το θέμα είναι το «εάν».

Το έμβρυο κατά τη στιγμή, την πρώτη στιγμή, της συλλήψεώς του κληρονομεί με το DNA των γονέων όλα του τα χαρακτηριστικά – φυσικά και διανοητικά, το φύλο του, όπως και μεγάλο μέρος της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρος του. Αυτή είναι η μόνη στιγμή όπου περνάει από την ανυπαρξία στην ύπαρξη. Επειτα όλα εξελίσσονται φυσιολογικά –όπως σε όλα τα θηλαστικά– και δεν αλλάζουν με τίποτε.

Επί χιλιάδες χρόνια τα αξιώματα της ηθικής προστατεύουν το έμβρυο. Ο Ιπποκράτης –εις τον όρκο του– απαγορεύει στους ιατρούς τη συνέργεια στην άμβλωση. Το έμβρυο αναγνωρίζεται ως πρόσωπο με –κληρονομικά μάλιστα– δικαιώματα  εις το Ρωμαϊκό Δίκαιο με τον θεσμό «curator ventris» και στον ελληνικό Αστικό Κώδικα με τον όρο «εμβρυωρός».

Πασίγνωστα στους πρωτοετείς, μέχρι να παρασυρθούν στην πλημμυρίδα –το τσουνάμι– της αριστερίλας που μεταμφιεσμένη ως «πολιτική ορθότητα» παρέσυρε πολλούς να πιστεύουν ότι αυτή είναι «πρόοδος».

Τηλέμαχος Μαρατος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή