Τα ακριβά φάρμακα και οι εξετάσεις

Τα ακριβά φάρμακα και οι εξετάσεις

Κύριε διευθυντά

Θα ήθελα μέσω της «Καθημερινής» να στείλω ένα μήνυμα στον υπουργό Υγείας, διότι αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους και τη σπατάλη των περιττών ακτινολογικών εξετάσεων για τη χορήγησή τους.

Συγκεκριμένα, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου το 2018 άλλαξε τον κανονισμό ή την υπουργική απόφαση και ενώ αυτά τα φάρμακα  εγκρίνονταν  μόνον για  όσους ασθενείς ο καρκίνος του προστάτη είχε κάνει μετάσταση, σε κάποιο κύριο όργανο, συκώτι, πνεύμονες κ.λπ., αποφασίστηκε να χορηγούνται και σε ασθενείς που το PSA του προστάτη ανεβαίνει πέρα από κάποια όρια, έστω και αν δεν έγινε καμία μετάσταση. Το κόστος του φαρμάκου (Xtandi  40 mg) είναι περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα. Εν τω μεταξύ, για να εγκριθεί πρέπει, εκτός του PSA, να υποβληθεί  ο ασθενής σε αξονική τομογραφία, κάθε 6 μήνες, και σπινθηρογράφημα, κάθε χρόνο.

Αλλά, είτε θετικά είτε αρνητικά είναι  τα αποτελέσματα, η χορήγηση του φαρμάκου δεν διακόπτεται. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτό το έξοδο για τον ΕΦΚΑ και η ταλαιπωρία των ασθενών;

Ως αρχικά προαπαιτούμενα, ίσως δικαιολογούνται, αλλά η επανάληψη δεν έχει κανένα νόημα. Η αξονική έχει κόστος περίπου 90 ευρώ. Το σπινθηρογράφημα πρέπει να είναι άλλο τόσο περίπου. Δεν γνωρίζω πόσοι είναι οι ασθενείς, αλλά από τον συνωστισμό που έχουμε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δεν πρέπει να είναι λίγοι.  Λέγεται ότι εξακολουθούν να είναι προαπαιτούμενες οι ακριβές  ακτινολογικές εξετάσεις για να έχουν δουλειά όλα αυτά τα εργαστήρια υγείας. Αν είναι έτσι, ας μας το πούνε!

Νικος Ματος, Γλυφάδα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή