Η Ιστορία δοξάζει και «άγνωστους» ήρωες

Η Ιστορία δοξάζει και «άγνωστους» ήρωες

Κύριε διευθυντά

Επρεπε να έλθει, από τις στήλες της «Κ» (φύλλο της 01.01.2020, σελ. 2), η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου κυρία Κέιτ Σμιθ για να επαναφέρει πρόσωπα και γεγονότα στις πραγματικές, αληθινές, διαστάσεις τους. Για να μας θυμίσει τι; Τον ήρωα του Γοργοπόταμου Θέμη Μαρίνο, που η μνήμη μας, ηθελημένα ασθενής, φρόντισε να εξαφανίσει από το πάνθεον της επιχείρησης. Ποιον; Εναν από τους 14 κομάντος, τον μόνον Ελληνα της ομάδος, που ανατίναξαν τη γέφυρα. Γιατί αυτοί ανατίναξαν τη γέφυρα και ήταν όλοι, πλην αυτού, Βρετανοί.

Μιας επιχείρησης που η επιτυχία της στηρίχθηκε και στις ενωμένες, για πρώτη και τελευταία, δυστυχώς, φορά, αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ.

Επρεπε με το μήνυμά της να θυμίσει, σε όλους, τη θυσία, αλλά και τη δράση θα πρόσθετα, του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Ολγα» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα (αλήθεια, τον γνωρίζουν οι Ελληνες;) έγραψε σελίδες δόξας. Να μας θυμίσει αυτή, και όχι εμείς, τις τραγικές απώλειες σε άνδρες, του κυβερνήτη συμπεριλαμβανομένου, του ηρωικού πολεμικού μας. Και μία παρατήρηση: Σε ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί η παράδοση, με πρωτοπόρο στον τομέα αυτό το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, η δράση πλοίων που δοξάστηκαν, να διαιωνίζεται με το να δίδεται το όνομά τους σε νεότερα πολεμικά πλοία. Παράδοση που στη χώρα μας, ειδικά για το αντιτορπιλικό αυτό, δεν τηρήθηκε.

Για να μας θυμίσει, επίσης, αυτή και όχι εμείς, ότι η χώρα μας μετείχε στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της παγκόσμιας ιστορίας, εκείνη της απόβασης στη Νορμανδία (06.06.1944, operation Overlord), που σήμανε την αρχή του τέλους του ναζισμού, μιας και η χώρα μας μετείχε σε αυτήν με τα Β.Π. «Κριεζής» και «Τομπάζης» με κυβερνήτες, αντίστοιχα, τους μετέπειτα Α/ΓΕΝ αντιναυάρχους Δ. Κιοσσέ και Γ. Παναγιωτόπουλο.

Και αφού γίνεται λόγος για τη δράση του πολεμικού μας ναυτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επανέφερε στη μνήμη μας η κυρία Κέιτ Σμιθ, πότε, επιτέλους, οι Ελληνες θα πληροφορηθούν την ανεπανάληπτη αυτή εποποιία; Πρέπει και αυτή να μας τη θυμίζουν οι ξένοι;

Ιωάννης Κ. Θεοδωροπουλος, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή