Iσότης φύλων επί γης και μεταξύ Αγίων

Iσότης φύλων επί γης και μεταξύ Αγίων

Κύριε διευθυντά

Η επιστολή της δρος Βιβής Βασιλοπούλου στη φιλόξενη στήλη των επιστολών της αγαπημένης μας εφημερίδας και η τιμή με ωθούν να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Η δρ Βιβή Βασιλοπούλου, πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου λαμπρό παρήγαγε έργο, δεν θα έπρεπε να λυπάται γιατί τονίσθηκε τόσο έντονα το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι, για πρώτη φορά βέβαια, γυναίκα. Αλλά αυτό είναι ιστορία και οφείλουμε να το τονίζουμε ως γεγονός ακριβώς όπως θυμόμαστε την πρώτη Ελληνίδα βουλευτή, την πρώτη γυναίκα υπουργό, την πρώτη Ελληνίδα δικηγόρο, την πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια στο υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ. κ.λπ.

Και φυσικά δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «αδύναμη» για την ομάδα των γυναικών στον αγώνα μεταξύ των δύο φύλων. Τα εμπόδια για την επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη των γυναικών μέσω του Συντάγματος, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πολύ περισσότερο από την πραγματικότητα αίρονται. Και φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε περισσότερες γυναίκες δικαστές πλέον αλλά και σε όλες σχεδόν τις θέσεις μέχρι σημείου, για να αστειευθώ λίγο, να σκεπτόμαστε μήπως πρέπει να συνασπισθούμε οι άνδρες για να επιτύχουμε την ίση μεταχείριση.  Οσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, φρονώ ότι αν σήμερα μιλάμε για ισότητα οφείλεται ακριβώς στο «ουκ ένι άρσεν ή θήλυ». Και για να μη μιλήσουμε για το άβατο και τη χειροτονία των γυναικών γιατί το θεωρώ εντελώς αδύνατο να συζητηθούν στον  περιορισμένο χώρο της στήλης, θα θυμίσω ότι έχουμε εξίσου αγίους και αγίες, τιμάμε το ζεύγος Πρίσκιλλας και Ακύλα και μάλιστα αμφότεροι τιμώνται ως απόστολοι. Και επίσης τις πρεσβείες της Παναγίας ζητούμε για να μας ακούσει ο Θεός – Υιός της. Κατόπιν αυτών πιστεύω ότι η σχεδόν ομόφωνη –πλην σκοπιμοτήτων βεβαίως– εκλογή της νέας ΠτΔ δικαίως επικεντρώθηκε και στο φύλο της.

Γιαννης Νικολαϊδης, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή