Επάγγελμα ξεναγός και ο τουρισμός μας

Επάγγελμα ξεναγός και ο τουρισμός μας

Κύριε διευθυντά

Θα επιθυμούσαμε η επιστολή να δημοσιευτεί ως απάντηση στο άρθρο της 18/2/20 της εφημερίδας σας με τίτλο «Ξεναγοί-αφεντικά του εαυτού τους», το οποίο προβάλλει μια παράνομη δραστηριότητα, που αποτελεί αντιποίηση του επαγγέλματος του ξεναγού. Το άρθρο παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τα τουρ που προσφέρονται στους ανυποψίαστους τουρίστες από παράνομους «ξεναγούς».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της πλατφόρμας Guruwalk κ. Sandra Arana Ginsbert αναφέρει με θράσος ότι πρέπει να προσαρμοστεί ο νόμος του ελληνικού κράτους περί ξεναγών, γιατί δεν της αρέσει, δεν τη βολεύει. Πρέπει λοιπόν να προσαρμοστεί κατά τέτοιον τρόπο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, για να περιλάβει τις παράνομες δραστηριότητες, αντί να σεβαστεί τους νόμους της χώρας.

Αναφέρει επίσης ότι οι «ξεναγοί της παρενοχλούνται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και τους ζητούν να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφεί η παράβαση»! Από πότε η παρέμβαση της αστυνομίας σε μια παράνομη δραστηριότητα θεωρείται παρενόχληση;

Είναι πιθανόν σε κάποιες χώρες να μπορεί να ξεναγεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς προσόντα, αλλά στην Ελλάδα, με την τεράστια ιστορία και τον πολιτισμό, το κράτος πολύ σωστά φρόντισε από πολύ νωρίς για την εκπαίδευση ατόμων στο επάγγελμα του ξεναγού, ακριβώς για να προστατεύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας από τον κάθε άσχετο που θέλει να βγάζει «μαύρα» χρήματα κάνοντας αντιποίηση ενός θεσμοθετημένου και ρυθμισμένου επαγγέλματος.

Στη χώρα μας, για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του ξεναγού πρέπει να έχει την άδεια από το υπουργείο Τουρισμού, διαφορετικά ασκεί παράνομη δραστηριότητα.

Σε κάποιο σημείο ομολογεί η κ. Sandra ότι τα άτομα που χρησιμοποιεί είναι ερασιτέχνες, Ελληνες και αλλοδαποί, που έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν την κουλτούρα της πόλης με τους τουρίστες για να κερδίσουν μερικά έξτρα χρήματα.

Ισχυρίζεται ότι οι επισκέπτες «επιθυμούν κάτι περισσότερο από έναν ξεναγό: έναν έμπειρο ντόπιο, που θα προσαρμοστεί στις ανάγκες τους και θα γίνει ο νέος φίλος τους στην πόλη».

Μια ρητορική ερώτηση: Οι Ελληνες διπλωματούχοι ξεναγοί είναι από άλλον πλανήτη, δεν είναι ντόπιοι;

Με λίγα λόγια, άτομα χωρίς καμία εκπαίδευση, αντιποιούνται ένα καθ’ όλα νόμιμο επάγγελμα για να βγάλουν χρήματα που δεν δηλώνουν βέβαια στην εφορία. Παραπλανούν, δηλαδή, τον τουρίστα, που θεωρεί ότι οι ξεναγοί που κάνουν αυτά τα τουρ είναι νόμιμοι. Αναφέρει επίσης ότι «συνεργαζόμαστε με ξεναγούς που δεν έχουν ακόμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος». Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο, όποιος δεν έχει ξεναγική ταυτότητα και ασκεί το επάγγελμα του ξεναγού είναι πολύ απλά παράνομος.

Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αποκτάται έπειτα από φοίτηση στις κρατικές σχολές ξεναγών. Αντίθετα, οι «ξεναγοί» της Guruwalk διαθέτουν κάποιες σπουδές σε τέχνη και πολιτισμό. Πολύ βολικό να πιστοποιεί η ίδια τις γνώσεις των παράνομων «ξεναγών» που χρησιμοποιεί, αλλά αυτό δυστυχώς δεν τους νομιμοποιεί, καθώς η πιστοποίηση του ξεναγικού επαγγέλματος γίνεται μόνο από τον επίσημο φορέα, που είναι το υπουργείο Τουρισμού.

Και βέβαια αναφέρεται και στην καραμέλα της εποχής, ότι κάνουν «εναλλακτικές περιηγήσεις». Ας ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι η διετής εκπαίδευση των ξεναγών επικεντρώνεται εδώ και δεκαετίες σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και εξειδίκευση, μεταξύ άλλων, σε γαστρονομικό τουρισμό με πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών (FEG).

Η ίδια κυρία αναφέρεται απαξιωτικά σε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με φράσεις όπως: «Οι ταξιδιώτες θέλουν να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο και όχι απλά να ακούν τον ξεναγό»! Είναι γνωστό σε όλους ότι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των ξεναγών αποσκοπεί ακριβώς στο να παρουσιάζεται η Ελλάδα και ο πολιτισμός της όχι σαν απλή παράθεση πληροφοριών, αλλά με ζωντανό και διασκεδαστικό τρόπο.

Οσοι λοιπόν παρανομούν αντιποιούμενοι το νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα του ξεναγού, καλύτερα να σιωπούν για να μην εκτίθενται περαιτέρω.

Για το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

Ο πρόεδρος Κριτων Πιπερας

Η γεν. γραμματέας Αγγελικη Χαροκοπου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή