Οι ακρίτες των νησιών και τα σχόλια του καναπέ

Οι ακρίτες των νησιών και τα σχόλια του καναπέ

Κύριε διευθυντά                                                                         

Σε κάθε εθνική επέτειο, όποτε έρχεται σε κάποιο από  τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ένας υπουργός για να εκπροσωπήσει την –όποια– κυβέρνηση, πάντα έμπλεoς εθνικής  υπερηφάνειας εκφράζει τον θαυμασμό του για τους νησιώτες, τους οποίους και χαρακτηρίζει ηρωικούς ακρίτες για τους οποίους το κράτος οφείλει να κάνει πολλά, για να βελτιώνει την ποιότητα των παροχών του στην παιδεία, στην υγεία, στις υποδομές και στην εν γένει καθημερινότητά τους. Ιδρύθηκε μάλιστα προς τον σκοπό αυτό και Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Κάθε φορά που οι Τούρκοι πραγματοποιούν υπερπτήσεις στην Παναγιά και στις Οινούσσες (του νομού Χίου), οι Eλληνες από την ασφάλεια του καναπέ τους στην ηπειρωτική χώρα αγανακτούν για την προκλητικότητα των γειτόνων, η γιαγιά όμως στις Οινούσσες   που το τουρκικό μαχητικό πετάει 100 μέτρα πάνω από το ταβάνι της δεν αγανακτεί. Και δεν τους φοβάται τους Τούρκους. Στενοχωριέται μόνο που τρόμαξε πάλι το καναρίνι της. Και στεναχωριέται γιατί αύριο που θα πάρει το καραβάκι να περάσει απέναντι για να πάει στο νοσοκομείο, ξέρει ότι θα βρει διπλάσιες ουρές από αυτές 20 χρόνια πριν και παρά το γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου επεκτάθηκε – υπερδιπλασιάστηκε σε χώρους και παροχές με δαπάνες του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου. Αλλά οι ουρές θα είναι μεγάλες γιατί και οι πρόσφυγες – μετανάστες έχουν ανάγκη περίθαλψης. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Είχα την τιμή να υπηρετήσω ως νομάρχης Χίου επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αργότερα, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επί τρεις συνεπώς δεκαετίες παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στα νησιά. Παρατηρώ εσχάτως μια τάση αποδόμησης από διάφορες πλευρές του χαρακτήρα των κινητοποιήσεων στα νησιά. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει καμιά διάθεση από πλευράς αυτοδιοικητικών για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συμπτωματικά και οι πέντε δήμαρχοι στα τρία μεγάλα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο) είναι κοντά ή είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου υπήρξε και βουλευτής της. Και ο περιφερειάρχης σε αυτόν τον πολιτικό χώρο βρίσκεται. Εξελέγη λόγω της αποτυχημένης θητείας της προκατόχου του και επίσημης υποψήφιας Χ. Καλογήρου. (Μόνη αυτή δεν εξελέγη από τους παλαιούς περιφερειάρχες, όλοι οι άλλοι επανεξελέγησαν με αύξηση των ποσοστών τους.) Επιπλέον, υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης. Και υπάρχει γιατί ενώ στην αρχή της θητείας της  υπήρξε η σωστή σκέψη να μετακινηθούν πρόσφυγες – μετανάστες στην  ηπειρωτική χώρα σε μικρές αναλογίες σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε νομού, μπροστά στις αντιδράσεις των κατοίκων η κυβέρνηση υπαναχώρησε. Ενημερωτικά, στην πρωτεύουσα της Σάμου, το Βαθύ, η αναλογία προσφύγων – μεταναστών με τους ντόπιους είναι 1 προς 1.  Η επιλογή της κυβέρνησης για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα είναι σωστή. Αλλά πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς αλαζονεία και κυρίως με μεγάλη ενίσχυση των  υπηρεσιών ασύλου. Τώρα, άμεσα. Εύχομαι από καρδιάς στον κ. Μηταράκη να τα καταφέρει. Να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σεργιος Τσιφτης, Αθήνα                                                                   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή