Το πόρισμα-προτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Το πόρισμα-προτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Kύριε διευθυντά

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τέως πρόεδρος της Κομισιόν, στη συνέντευξη που σας παρεχώρησε, αποκάλυψε κάποιες μεγάλες αλήθειες για την Ελλάδα ως άνθρωπος που έζησε πιο κοντά από όλους τους Ευρωπαίους τις δραματικές ώρες του 2015. Μεταξύ άλλων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πάντα το ίδιο… Κάποιες φορές είχαν την εντύπωση –δεν θέλω να κατηγορήσω τα κόμματα γι’ αυτό– επειδή στην Ελλάδα αυτό μοιάζει φυσιολογικό, ότι δεν ήταν τόσο υπεύθυνοι για να κατανοήσουν το συμφέρον της χώρας τους, αλλά των κομμάτων. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τα πήγαν καλά».

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Γιούνκερ είπε μεγάλες αλήθειες όσο και αν δεν θέλουμε να τις αποδεχθούμε. Περιέγραψε εύστοχα και συνοπτικά την τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης ρίχνοντας μεγάλες ευθύνες στα κόμματα. Αυτά είναι γεγονός πως καλλιέργησαν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τον καταστροφικό λαϊκισμό στη χώρα. Ολα τα κόμματα όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό στηρίχθηκαν στον λαϊκισμό για να ανέλθουν στην εξουσία.

Ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος μόλις γινόταν πρωθυπουργός, γινόταν δέσμιος των εσωκομματικών συμμαχιών που τον ανέδειξαν. Υπέκυπτε ουσιαστικά στις επιθυμίες τους και προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τα κομματικά ρουσφέτια των παλαιοκομματικών. Τα αποτελέσματα δυστυχώς τραγικά και πλέον γνωστά: διορισμοί, εξυπηρετήσεις, επιβάρυνση του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός εκτροχιασμός, δανεισμός, επιτήρηση της χώρας.

Ο  Γιούνκερ όμως με αυτήν τη δήλωσή του έστειλε και ένα μήνυμα για το μέλλον. Ποιο ήταν αυτό; Μα ότι φυσικά οι Ελληνες πρέπει να διορθώσουν τα κόμματά τους. Με άλλα λόγια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε τους αρχηγούς των κομμάτων να αναδιαρθρώσουν τα κόμματά τους. Να προνοήσουν για να εφαρμοστεί αξιοκρατία στο εσωτερικό τους και να επιλέγονται άνθρωποι πραγματικά μορφωμένοι ή επιτυχημένοι επαγγελματικά στα διάφορα αξιώματα των κομμάτων.

Οσοι προβαίνουν σε παροχές, «εξαγοράζουν» συνειδήσεις και λαϊκίζουν δεν πρέπει να έχουν θέση στα κόμματα. Ευχής έργον τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας να καθαρίσουν τα κόμματά τους από τα κομματόσκυλα και από τους ανίκανους, ει τυχόν υπάρχουν. Αρκετά ακριβά πληρώσαμε το μάρμαρο ως χώρα. Εάν δεν το κάνουμε ούτε και τώρα, τότε είναι αργά για δάκρυα Ηλέκτρα…

Αλεξανδρος Κριτσικης, Δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή