ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η Ε.Ε., η πανδημία και το μεταναστευτικό

Η Ε.Ε., η πανδημία και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
O Αυστριακός Gerald Knaus είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του European Stability Initiative με έδρα το Βερολίνο και σκοπό τη μελέτη των σχέσεων της Ε.Ε. με τους εξ Ανατολών γείτονές της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών. Ο Knaus υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο κύριος σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ο αρχιτέκτονας της ισχύουσας συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Deutsche Welle (αλλά και με άρθρο του στο Der Spiegel) έκανε δραματική έκκληση για την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα ελληνικά νησιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παραθέτω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση στα νησιά του Αιγαίου. Εδώ και χρόνια οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια είναι απάνθρωπες και εξαιρετικά ανθυγιεινές. Σκεφθείτε τι θα γίνει αν προστεθεί τώρα και ο κορωνοϊός. Και αυτό σε μια πυκνή κοινότητα ανθρώπων που ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, που δεν πλένουν τα χέρια τους και το σώμα τους, με ανοιχτούς ρέοντες βόθρους και βουνά σκουπίδια. Οι ζέστες του καλοκαιριού στην Ελλάδα δεν είναι μακριά. Στη μονάδα εντατικής θεραπείας στη Λέσβο υπάρχουν μόνον 6 κρεβάτια. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου ως προς τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού στους καταυλισμούς: πρέπει να δράσουμε άμεσα! Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη πει στους Ευρωπαίους εταίρους της τι προτίθεται να κάνει. Δεν πρόκειται μόνο για το καλό των προσφύγων, αλλά και των πληθυσμών των νησιών και της χώρας ολόκληρης. Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει αναγκαστικά να βοηθήσουν.

Ο Knaus συνεχίζει: Είναι σαφές σε όλους ότι τους επόμενους αρκετούς μήνες δεν πρόκειται να γίνουν επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας. Τα σύνορα είναι παντού κλειστά. Οσοι βρίσκονται στα νησιά θα παραμείνουν αναγκαστικά στην Ελλάδα. Και ακολουθούν συγκεκριμένες προτάσεις του Knaus για μετεγκαταστάσεις από τα ελληνικά νησιά:

Τι πρέπει να γίνει, τι μπορεί να γίνει; 35.000 άνθρωποι κατ’ ελάχιστον πρέπει να μεταφερθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Η ΔΟΜ (Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης) είναι σε θέση να στήσει 15.000 επιπρόσθετα κρεβάτια σε πρόχειρα καταλύματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλοι 10.000 μετανάστες μπορούν να μείνουν προσωρινά σε άδεια ξενοδοχεία ή άλλους χώρους φιλοξενίας. Τέλος, άλλοι ακόμα 10.000 μπορούν να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε.

Η συνεργασία και η σύμπραξη χωρών της Ε.Ε. είναι απαραίτητες, αν και είναι γνωστό ότι θα συμμετάσχουν μόνο λίγες. Στη Γερμανία όλοι γνωρίζουν ότι πολλά προσφυγικά καταλύματα της χώρας είναι άδεια. Την περασμένη εβδομάδα, λόγω της πανδημίας, η Γερμανία οργάνωσε την επιστροφή 170.000 Γερμανών υπηκόων τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά κριτήρια. Μια ανάλογη ενέργεια για τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς των νησιών θα ήταν μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία θα παραμείνει στις εθνικές μνήμες για δεκαετίες.

Αυτές είναι οι ξεκάθαρες απόψεις ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ειδήμονες για το μεταναστευτικό, άμεσα συνδεδεμένου με πολιτικές αποφάσεις στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Οι ημερομηνίες των δημοσιεύσεών του στους γερμανικούς ιστοτόπους που προανέφερα, είναι 3.3.20 και 31.3.20.

Αναρωτιέται κανείς εύλογα γιατί ο Gerald Knaus και το επιτελείο του δεν έχουν ήδη προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να τη βοηθήσουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού: να δώσουν κατεύθυνση και πνοή στις αδέξιες πολιτικές που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο Μετανάστευσης στα νησιά –να διαμορφώσουν την εθνική μας πολιτική σε επίπεδο Ε.Ε. (ιδιαίτερα απέναντι στις χώρες της ανατολικής Ε.Ε. που αντιτίθενται εκ προοιμίου και τελευταία επηρεάζουν αποφασιστικά τις θέσεις των Βρυξελλών)– και επίσης να ευθυγραμμίσουν επιτέλους την εθνική με την ευρωπαϊκή μας πολιτική στο τεράστιο, εξαιρετικά ευαίσθητο και επικίνδυνο μεταναστευτικό ζήτημα.

Μιχαλης Μοσχος