Από τον Αρχίδαμο έως τον COVID-19

Από τον Αρχίδαμο έως τον COVID-19

Κύριε διευθυντά

Ο κορωνοϊός από την Κίνα μαστίζει ήδη όλη την υφήλιο, ως πρωτόγνωρης κλίμακας πανδημία με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Σήμερα, αντιπαρατίθενται δύο κόσμοι: Αφενός η Κίνα, διαποτισμένη εδώ και 2.500 χρόνια απ’ τις αρχές του Κομφούκιου (το «ορθώς πολιτεύεσθαι», φειδώ στα λόγια – αποφασιστικότητα στα έργα, μακροθυμία, αυτοπειθαρχία και αλληλεγγύη), γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά με αποστολές μασκών κ.λπ. Αφετέρου η Δύση, όπου κυριαρχεί το πνεύμα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που είναι συνυφασμένος με την προτεσταντική ηθική, όπως την καθόρισε ο Max Weber στο ομώνυμο έργο του. Η Θεία Χάρις συνδέεται εδώ με την υλική ευμάρεια και το κέρδος (αυτοσκοπός), προϊόν κεφαλαιακής συσσώρευσης και πηγή βουλιμικής μανίας υπερκατανάλωσης: Η Υβρις της «προόδου» συνεπιφέρει τη Νέμεση βιολογικών και οικολογικών συμφορών! Στην υπό γερμανική κηδεμονία Ευρωπαϊκή Ενωση, η από το 2005 σημερινή, 8η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που τερματίζει άδοξα τη θητεία της το 2021, απορρίπτει κυνικά την έκδοση κορωνο-ομολόγου, παραπέμποντας στον ESM και μνημόνια και κλονίζοντας συθέμελα την Ευρώπη, που με αγώνες και πνεύμα αλληλεγγύης συνίδρυσε ο 1ος μεταπολεμικός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ!

Η χώρα μας, χάρη στα έγκαιρα και επιβεβλημένα μέτρα της κυβέρνησης, που αποδέχθηκε ευθύς εξαρχής τις οδηγίες του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, πειθαρχεί σ’ αυτά και, εφόσον συνεχίσει συνετά, δεν θα υποστεί τις δραματικές συνέπειες άλλων χωρών. Αλλωστε, ο Θουκυδίδης, διά στόματος του βασιλιά Αρχίδαμου της Σπάρτης, δηλώνει απερίφραστα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο ότι «οι πολεμικές εκβάσεις είναι ακαθόριστες και από μικρά επεισόδια επέρχονται σημαντικές επιπτώσεις, οι δε επιχειρήσεις γίνονται με βρασμό πάθους. Συχνά, μάλιστα, ολιγάριθμα πλήθη με την προνοητικότητα που επιβάλλει η αίσθηση αδυναμίας, απέκρουσαν αποτελεσματικότερα τα πλέον πολυάριθμα, που βρέθηκαν απροετοίμαστα, υποτιμώντας τον αντίπαλο»! (Θουκυδίδου Συγγραφή, Β-11): Η μικρή Ελλάδα προνοεί έναντι των μεγάλων κρατών που καθυστέρησαν ανεπίτρεπτα, υποτιμώντας τον εχθρό, COVID-19!

Είθε, λοιπόν, η Ανάσταση του Κυρίου στη χώρα μας να συμπέσει με τη «σταύρωση» του κορωνοϊού, για να παραφράσουμε τη ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας, που το Πάσχα του 1968 δήλωσε σε μήνυμα στο BBC: «Η Ανάσταση του Κυρίου συμπίπτει εφέτος με την επέτειο σταυρώσεως του λαού μας»!

Το Σπίτι, όπου όλοι μένουμε και που αγωνιστήκαμε για να το αποκτήσουμε και να το προστατεύσουμε, ό,τι πολυτιμότερο αγαθό διαθέτουμε, είναι τώρα συνώνυμο της Υγείας: Υγιαίνουμε μόνον οίκοι με τη διττή σημασία του όρου: Υγεία στο Σπίτι = Υγεία και στην Πατρίδα μας!

Σταθης Καπογιαννοπουλος, Συγγραφέας, Πολιτικός Μηχανικός, Αθήνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή