Εισφορές, φόροι και τα «μπλοκάκια»

Εισφορές, φόροι και τα «μπλοκάκια»

Kύριε διευθυντά

Ο τρόπος που ο αναγνώστης της «Κ», κ. Κώστας Γ. Μπονιφάτσης, στην επιστολή του, που δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου, επέλεξε να… αποκαλύψει στους «ανυποψίαστους και απληροφόρητους πολίτες / ψηφοφόρους» τον ύποπτο και αδιαφανή ρόλο των «ψευδεπίγραφων ελεύθερων επαγγελματιών», δηλαδή των εργαζομένων με μπλοκάκι, είναι η αναμφίβολη απόδειξη ότι αγνοεί πλήρως τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας εκτός Δημοσίου και εκτός εξαρτημένης εργασιακής σχέσης.

Να τον ενημερώσω, λοιπόν, ότι υπάλληλοι υποχρεώνονται να δουλεύουν με δελτίο, διότι δεν θέλουν οι εργοδότες να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και όχι, όπως ανακριβέστατα αναφέρει, «για να απολαμβάνουν», δήθεν, «φορολογικά και ασφαλιστικά πλεονεκτήματα». Να τονίσω επίσης ότι:

– Η εργασία με μπλοκάκι υπερφορολογείται σε σχέση με τη μισθωτή. Και μάλιστα από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο όριο.

– Οι ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν αποκλειστικά τον εργαζόμενο και, αν δεν πληρωθούν εγκαίρως, μένει άμεσα ανασφάλιστος.

– Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Μπορεί να απολυθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς αποζημίωση, δεν δικαιούνται δώρα ή επιδόματα.

Τέλος, τον πληροφορώ ότι γενικά τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων είναι όντως χαμηλά. Πώς μπορεί, λοιπόν, ανερυθρίαστα να τους κατηγορεί συλλήβδην για φοροαποφυγή, χρεώνοντάς τους μάλιστα τη… δημοσιονομική δυσπραγία της χώρας; Είναι αστείο και να το σκεφτεί κάποιος. Οι αιτίες της χρεοκοπίας πρέπει να αναζητηθούν στην κακοδιαχείριση του κράτους, στη φοροδιαφυγή, στις μίζες, στα ρουσφέτια. Είναι μια διαδικασία πολύ πιο περίπλοκη και αδιαφανής από αυτήν που περιγράφει, η οποία, μάλιστα, θα παραμείνει αφανής.

Δυο λόγια, τέλος, για τον «επιβλητικό, αλλά φορολογικά ανύπαρκτο και λογικά απολύτως ασαφή τίτλο του επιστήμονος, δηλαδή του πτυχιούχου γενικώς», όπως προσβλητικά αναφέρει, λες και το να είσαι επιστήμονας σε αυτή τη συγκυρία είναι κάποιου είδους ιδιαίτερη μομφή.

Οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εργάζονται όπως όλοι. Eχουν κάποιας μορφής επιχείρηση, έχουν ΚΑΔ και με βάση αυτούς θα πάρουν, ή όχι, την επιδότηση των 600 ευρώ. Δεν θα επιδείξουν πτυχία για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, αλλά την επαγγελματική τους ιδιότητα. Αν κάποιος θέλει να μάθει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να τους ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους εργαζομένους, ας ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς. Αν και νομίζω πως το έχουν εξηγήσει επαρκώς. Υπήρχαν κονδύλια του ΕΣΠΑ και βρήκαν τον τρόπο να τα διαθέσουν έτσι, ώστε να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά.

Το να επιτίθεται όμως κάποιος, με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν βοηθάει.

ΥΓ.: Oπου εισαγωγικά, αποσπάσματα από τη δική του επιστολή.

Αννα Μαϊνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Πολεοδόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή