«Τα μέτρα δεν ισχύουν για τους μετανάστες;»

«Τα μέτρα δεν ισχύουν για τους μετανάστες;»

Κύριε διευθυντά

Η πανδημία έχει εξ ανάγκης αλλάξει τους όρους διαχείρισης του μεταναστευτικού στη χώρα μας. Τίποτα δεν μπορεί να παραμένει το ίδιο, όπως τίποτα δεν θα παραμείνει το ίδιο όταν και εφόσον η πανδημία παρέλθει.

Πρωτοφανή, ευεργετικά περιοριστικά και υγειονομικά μέτρα έχουν αλλάξει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Αλλά μας εκπλήττει και μας αποκαρδιώνει το γεγονός ότι, παρά τις εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις του υπουργού Μετανάστευσης, κανένα από τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζεται στους καταυλισμούς των νησιών. Ολα τα κυβερνητικά μέτρα ισχύουν, εφαρμόζονται και, αν χρειαστεί, επιβάλλονται στις νησιωτικές κοινωνίες, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα: στα σχολεία, στους δημόσιους χώρους, στις συγκοινωνίες, στα λιμάνια, στις συναθροίσεις. Γιατί δεν συμβαίνουν τα ίδια στους μετανάστες και στους χώρους φιλοξενίας τους;

Απαριθμώ μερικές προφανείς καταστρατηγήσεις/παρανομίες:

• Ελεύθερες μετακινήσεις μεταναστών από τους καταυλισμούς σε γειτονικά χωριά και πόλεις – οι καταυλισμοί δεν είναι περίκλειστοι, δεν φρουρούνται αποτελεσματικά, οι μετακινήσεις των μεταναστών δεν αποθαρρύνονται από την αστυνομία.

• Παντελής έλλειψη υγειονομικών συνθηκών διαβίωσης – έλλειψη τρεχούμενου νερού, λουτρών, αντισηπτικής προληπτικής υγειονομίας.

• Οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί αισθάνονται παραπλανημένοι και απροστάτευτοι από τον κορωνοϊό και τη μεταδοτικότητά του – απαιτούν (και σίγουρα δικαιούνται!) διαγνωστικές εξετάσεις και προστατευτικά μέτρα, ενώ παραμένουν ευάλωτοι σε φήμες και συνωμοσιολογίες. Οι προ καιρού εμπρησμοί και καταστροφές στο ΒΙΑΛ της Χίου προδίδουν την εύφλεκτη κατάσταση των άθλιων καταυλισμών Λέσβου, Χίου, Σάμου.

Οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης στα ΜΜΕ μονίμως μας καθησυχάζουν ότι «δεν υπάρχουν κρούσματα» και ότι στους νησιωτικούς καταυλισμούς όλα βαίνουν καλώς. Μετά τις πρόσφατες δοκιμασίες του Κρανιδίου και της Ριτσώνας απαιτείται να απαλλαγεί ο κ. Μηταράκης από τον πειρασμό της επιπόλαιης αυτοεπιβράβευσης και της ψευδολογίας χάριν αυτοδιαφήμισης. Κατά κοινή ομολογία κανένα από τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα δεν έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά στους πολυάνθρωπους καταυλισμούς των νησιών.

Είναι πολύ πιθανό ότι η COVID-19 θα πλήξει –αν δεν έχει ήδη εισβάλει– τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς και των νησιών μας, όπου μέσα, δυνατότητες και υποδομές κρίνονται απολύτως ανεπαρκή για την αντιμετώπισή του. Αλληλοεπιδράσεις με τους νησιώτες αναπόφευκτα θα προκαλέσουν εκρηκτικές καταστάσεις. Και εδώ ακριβώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακινδυνεύει την εύφημη μνεία της πολιτικής διακυβέρνησής της τόσο όσον αφορά την πανδημία όσον αφορά και το μεταναστευτικό.

Μιχαλης Μοσχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή